1. خانه
  2. مقالات
  3. رهبری
  4. سازماندهی در کسب‌ و کار

سازماندهی در کسب‌ و کار

سازماندهی در کسب و کار

سازماندهی در کسب‌ و کار

Rate this post

چطور سازمان یا کسب‌وکارتان را سازماندهی کنید تا به حداکثر عملکرد دست یابید.

سازماندهی در کسب‌ و کار یکی از کارکردهای مدیریت است که ایجاد ساختار سازمانی و تخصیص منابع انسانی به مشاغل طراحی شده، برای اطمینان از تحقق اهداف را شامل می­‌شود. ساختار سازمانی چارچوبی است که تلاش­‌ها را هماهنگ می­‌سازد. ساختار معمولاً در قالب چارت سازمانی ارائه می­‌شود که نمایشی گرافیکی از سلسله مراتب فرماندهی در داخل سازمان است. تصمیمات در خصوص ساختار سازمان اشاره به تصمیمات طراحی سازمان دارد. سازماندهی هم‌چنین طراحی مشاغل افراد در درون سازمان را شامل می­‌شود. تصمیماتی که در باره­‌ی وظایف و مسئولیت­‌های مشاغل افراد و حالتی که وظایف باید به انجام برسند.

اهداف ساختار سازمانی

* عملکرد کارا و مقرون به صرفه در سازمان را موجب می­‌شود؛ به گونه­‌ای که حداکثر استفاده از منابع کمیاب به عمل آید.

 

* نظارت بر فعالیت­‌های سازمان

 

* پاسخگویی برای حوزه­‌هایی از کار که به وسیله گروه­‌ها و افراد سازمان بر عهده گرفته شده است.

 

* هماهنگ‌سازی قسمت­‌های مختلف سازمان و حوزه­‌های مختلف کاری

 

* انعطاف­‌پذیری به منظور پاسخ به نیازهای آینده و انطباق با محیط در حال تغییر.

 

* رضایت اجتماعی افرادی که در سازمان کار می­‌کنند.

 

در مجموع، هدف ساختار سازمانی، تقسیم کار در میان اعضاء سازمان و هماهنگ­‌سازی فعالیت­‌های افراد است که در جهت اهداف سازمان حرکت می­‌کنند.

ابعاد طراحی ساختار

متغیرهایی که ابعاد مختلف ساختار سازمان را تعیین می­‌کنند، متفاوت‌اند؛ اما معمولاً این ابعاد در قالب: گروه­‌بندی فعالیت­‌ها، مسوولیت­‌های افراد، سطوح سلسله مراتب اختیار، حیطه نظارت و روابط رسمی سازمانی بیان می­‌گردند.

پنج بُعد برای ساختار سازمانی

چایلد پنج بُعد برای ساختار سازمانی قائل است که عبارتند از:

۱. روابط گزارش­‌دهی رسمی، سطوح اختیار و حیطه نظارت؛

 

۲. گروه­‌بندی بخش­‌ها، دپارتمان­‌ها و واحدها؛

 

۳. سیستم­‌های ارتباطی اطلاعات، یکپارچه­‌سازی تلاش­‌ها و مشارکت؛

 

۴. تفویض اختیار و تعیین رویه­‌هایی برای نظارت و ارزیابی استفاده از اختیارات؛

 

۵. انگیزش کارکنان از طریق سیستم­‌های ارزیابی عملکرد و پاداش.

سازمان­‌ها چگونه با محیط خود تعامل برقرار می­‌کنند

«لارنس» و «لورش» در بررسی­‌های خود از سازمان­‌ها در سه صنعت مختلف، به تجزیه‌وتحلیل این موضوع پرداخته­‌اند که سازمان­‌ها چگونه با محیط خود تعامل برقرار می­‌کنند. در این بررسی­‌ها دو مفهوم کلیدی را مورد شناسایی قرار دادند:

 

۱. تفکیک: درجه­‌ای از تخصص نمودن و بخش­‌بندی است که رفتار کارکنان در واحدهایی که از نظر تخصصی در سطح بالایی قرار دارند را شامل می­‌شود.

 

۲.  ترکیب یا ادغام: به هماهنگ­‌سازی فرآیندهای نیل به تلاش­‌های واحد و یکپارچه در میان سیستم­‌های فرعی، به منظور دستیابی به اهداف سازمان اشاره دارد.

عناصر ساختار سازمانی

ساختار سازمانی و سازماندهی در کسب‌ و کار دارای عناصر مختلفی است که در این میان سه بعد ساختار سازمانی از اهمیت بالاتری برخوردارند که عبارت­اند از:

 

۱. پیچیدگی: کسب‌وکارها دارای تقسیم کار، عناوین مختلف شغلی، تقسیمات و واحدها، سطوح سلسله مراتبی و مهارت­‌ها هستند که میزان پیچیدگی ساختار سازمانی آن­ها از طریق معیارهای زیر قابل اندازه­‌گیری است:

 

* تفکیک افقی: شامل تعداد واحدهای فرعی سازمان، تعداد تخصص­‌های حرفه­‌ای و سطح آموزش حرفه­‌ای است.

 

* تفکیک عمودی: هر چه تعداد سطوح سلسله مراتبی در کسب‌وکار بیش­تر باشد، پیچیدگی ساختار سازمانی نیز بیش­تر است.

 

* پراکندگی جغرافیایی: هر چه فعالیت­‌ها و پرسنل از نظر جغرافیایی پراکنده­‌تر باشند، پیچیدگی سازمانی نیز بیش­تر است.

 

* محیط: هر چه پیچیدگی محیط بیش­تر و پیش­‌بینی‌پذیربودن آن مشکل­‌تر باشد، کسب‌وکارها نیز تمایل به پیچیده­‌تر شدن دارند.

 

۲. رسمیت: رسمیت عبارت است از حدی که قوانین، خط‌مشی­‌ها و رویه­‌ها برای کسب‌وکار به وجود آمده باشد و در فرآیند عملیات کسب‌وکار نیز به کار گرفته شوند. رسمیت در کسب‌وکار وقتی زیاد است که رویه­‌های رسمی زیاد باشد و شیوه­‌های انجام کار به طور دقیق مشخص شده باشد.

 

۳. تمرکز: تمرکز به چگونگی توزیع قدرت و کانون­‌های اختیار تصمیم­‌گیری درون کسب‌وکار اشاره دارد. در سازمان­‌های متمرکز، بیش­تر تصمیمات از طریق سلسله مراتب فرماندهی اتخاذ می­‌گردد، در حالی که در واحدهای غیرمتمرکز، تصمیم­‌گیری به مدیران صی واگذار می­‌شود و یا تصمیمات با مشارکت زیردستان اتخاذ می­‌گردد. در کسب‌وکارهایی که تمرکز خیلی زیاد است، پرسنل سطوح پایین­‌تر تصمیمات کم­تری می­‌گیرند و تصمیمات از قوانین و خط‌مشی­‌های وضع شده تبعیت می­‌کنند.

سه عامل در میزان عدم تمرکز سازمانی

به طور کلی سه عامل در میزان عدم تمرکز سازماندهی در کسب‌ و کار تأثیر دارد:

* اعتماد: هر چه مدیران به زیردستان اعتماد بیش­تری داشته باشند و آنان را افرادی شایسته بدانند، تفویض اختیارات به زیردستان بیش­تر خواهد شد و نهایتاً در کسب‌وکار عدم تمرکز بیش­تری به وجود خواهد آمد.

 

* اطلاعات: هر چه مکانیزم­‌های تبادل اطلاعات به نقاط تصمیم­‌گیری بیش­تر باشد و سیستم بازخور مناسبی برای ارزیابی نتایج تصمیمات وجود داشته باشد، عدم تمرکز سازمانی نیز بیش­تر خواهد شد.

 

* گستره­‌ی تأثیر یک تصمیم بر واحدهای دیگر: هر چه تصمیمات متخذه به وسیله­‌ی یک واحد بر عملیات واحدهای دیگر تأثیرگذارتر باشد، میزان مشارکت سایر واحدها در تصمیم­‌گیری بیش­تر می­‌شود و این زمینه را برای عدم تمرکز سازمانی فراهم می­‌نماید.

امتیاز به این مطلب

Rate this post

مطالب بیشتر

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سازماندهی در کسب و کار
برخیز و عزم جزم «رشد» کناطلاعات بیشتر
+