توضیحات
دستیابی به حداکثر منافع و سودآوری با اتصال فرایندهای کلیدی به استراتژی کسبوکار
چک لیست انتخاب فرایندها پیادهسازی استراتژیها در سازمان به عنوان یکی از دغدغههای مدیران در دنیای کسبوکار امروز مطرح است. تجارب شرکتها در دنیا نشان میدهد روش کارت امتیازی متوازن به عنوان یکی از قدرتمندترین روشهای اجرای استراتژی امتحان خود را در دو دهه اخیر نشان داده است.
از طرف دیگر، اهمیت ارتباط فرایندهای سازمانی و اتصال فرایندها به اهداف به وسیله نقشه استراتژی سازمان روزبهروز خود را بیشتر نمایان میکند. مضاف بر این، سازمانها امروزه میخواهند همافزایی سازمانی خود را براساس فرایندهای سازمانی بچینند. این همافزایی بدست نمیآید مگرآنکه سازمان بااهمیتترین و مهمترین فرایندهای خود را شناسایی نماید. در شرایط مختلف رقابتی بازار شما باید فرایندها را با اهداف و یا مضامین استراتژیک خود متصل کنید. تا بتواند قابلیتهای سازمان را با فرصتها و مزیتهای بازار افزایش دهید.
به عبارت دیگر، سازمان همزمان بایستی هر دو نقشههای خود (استراتژی و فرایند) را در زمانهای مقرر توسط تیمهای مدیریتی و در ارتباط با یکدیگر مورد بازنگری قرار دهد. این چک لیست به عنوان یک مقاله در پنجمین کنفرانس بینالمللی مدیریت در تهران ارائه شده و دارای اعتبار علمی-پژوهشی است. این مقاله پس از معرفی روش کارت امتیازی متوازن و تاریخچهای از مدیریت فرایند، به این سؤال اساسی پاسخ خواهد داد.
«با چه روشی میتوانیم ارزیابی و تعیین کنیم کدامیک از فرایندهای سازمان، با اهداف یا مضمون استراتژیک مشخص در نقشه استراتژی، مهم و تأثیرگذار میشوند؟»
انتخاب فرایندها چگونه کار میکند
این ارزیابی ضمن ارتباط با کشف قابلیتها و شایستگیهای سازمان از یک طرف که در فرایندهای سازمان متبلور میگردد. و شناسایی فرصتها و مزیتهای رقابتی بازار از طرف دیگر که استراتژی سازمان ما را تعیین میکند. با پیشنهاد یک ماتریس دو سویه که در سطرهای آن اهداف استراتژیک و در ستون آن فرایندهای ارزشافزای سازمان آمده است. فرایندهای استراتژیک سازمان را بررسی، امتیازبندی و انتخاب میکند.
در پایان یک موردکاوی از یک سازمان ایرانی برای تطبیق روش در اجرای آن ذکر گردیده است.
از آنجا که فرایندهای سازمانی به عنوان ژنیتک سازمان، در هضم انواع و اقسام سیستمهای مدیریتی حال حاضر بایستی قرار گیرد. از این رو لازم است تا سازمانها، طراحی ارگانیکهای سازمانی خود را براساس آن انجام دهند. تا برای هر یک از سیستمهای مدیریتی جدید وقت و انرژی مضاعفی صرف نکنند.
از جمله سیستمهای جدید در بحث اجرای استراتژی میتوان به «کارت امتیازی متوازن» اشاره نمود. از طرف دیگر، سازمانها خصوصاً سازمانهای بزرگ و یا بنگاههای اقتصادی که دارای زنجیرهای از واحدهای کسبوکار هستند. و فرایندهای پیچیده زیادی در دل خود دارند. باتوجه به امکانات و منابع محدود و رقابتهای فشرده و با بازهی کوتاه نمیتوانند همزمان بر روی تمامی فرایندها متمرکز شوند. و تمامی آنان را بهبود دهند.
لذا این سازمانها بایستی آن دسته از فرایندهای خود را مورد توجه قرار دهند. که اولاً تأثیرات استراتژیک برای سازمان در جهت دستیابی به چشمانداز داشته باشند. و در ثانی با اهداف استراتژیک در نقشه استراتژی پیوند و اتصال داشته باشند.
بدین ترتیب، امروزه پیادهسازی استراتژی از طریق کارت امتیازی متوازن که به عنوان «علم اجرای استراتژی» است. به سه مؤلفه ضروری احتیاج دارد:
۱. مدیریت استراتژی
اینکه از تعهد، تمرکز و همسویی سازمانی در استراتژی خود مطمئن شوید.
۲. مدیریت فرایند
اینکه محرکهای عملکرد کسبوکار در پیوند با مدیریت فرایندهای تجاری در جهت اجرای استراتژی تحلیل شود.
۳. مدیریت منابع مالی
اینکه تخصیص منابع مالی و پایش عملکرد بطور مستمر تمرکز بر استراتژی را تضمین نماید.
همچنین مدیریت منابع انسانی و مدیریت اطلاعات در این مدل بعنوان دو زیرساخت اساسی برای پشتیبانی این سه مؤلفه مطرح خواهد بود. یعنی مدیریت منابع انسانی و اطلاعات بایستی همسو با استراتژیهای سازمان عمل نمایند. این مدل را درشکل زیر میبینیم.
چک لیست انتخاب فرایندهابه شما کمک میکند تا بتوانید فرایندهای استراتژیک و کلیدی را شناسایی کنید. که بیشترین تأثیر را بر روی اجرای استراتژیتان خواهد داشت.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.