هیئت مدیره مسئول اصلی اجرای استراتژی است
جلسات هیئت مدیره در پروژههای مربیگری اجرای استراتژی جزء لاینفک مربیگری کسب و کار است. اولین گزارش نقشه استراتژی به صورت چراغ راهنمایی (سبز-زرد-نارنجی-قرمز) ارائه شد (البته رنگ زرد اضافه شده من است!). طی چندین جلسه در هیئت مدیره فقط گوش کردم و یادداشت برداشتم. اما در این جلسه نتیجهی آمار و ارقامی را ارائه دادم که براساس اهداف راهبردی تهیه شده بود. نمیخواهم داستان تعریف کنم، اما از جمله نقاط همسویی که بایستی در سازمان شما برقرار شود، همسویی هیئتمدیره با نقشه استراتژی و همچنین انعکاس تفکرات و اندیشههای اعضای هیئتمدیره با اهداف راهبردی در نقشه است. این همسویی به چند دلیل مهم است.
۱. تصمیمگیری
تصمیمگیریها در جلسات هیئت مدیره در سطح کلان سازمان مهمترین تصمیمگیری است. یک وجه استراتژی تصمیمهایی است که در سطوح مختلف برای اجرای استراتژی اتخاذ میشود. اگر نتوانیم تصمیمگیری هیئتمدیره را با استراتژی سازمان همسو کنیم، عملاً اعضاء تصمیمهایی را اتخاذ می کنند که ممکن در قبال اجرای استراتژی کاملاً متضاد باشد و همین مانعی بر سر راه اجرای استراتژی است.
۲. دستورکار جلسه
در جلسات هیئت مدیره بین دستورکارهای عملیاتی و استراتژیک بایستی تفاوت قائل شویم. نه اینکه مباحث عملیاتی بعضاً نبایستی در جلسات هیئت مدیره مطرح شود، اما بایستی به حداقل ممکن برسد یا این گونه تصمیمگیریها (با استاندارد شدن روشها یا فرایندها) به سطوح پایینتر تفویض شود. اساساً تصمیمگیریها در سطوح پایین بایستی مبتنی بر تصمیمگیریهای استراتژیک در کلان بوده و این دو به یکدیگر متصل شود.
۳. اطلاعات ورودی
ورودی جلسات بایستی آخرین گزارش عملکرد ماهیانه استراتژی سازمان در ابعاد مالی، مشتری، فرایند، و رشد و یادگیری، و همچنین تحلیلهای مرتبط باشد. این گزارش به صورت خلاصه سه قلم عملکردی را در سازمان نشان میدهد: (۱) «سنجش» آخرین وضعیت اجرای استراتژی مبتنی بر سنجههای راهبردی، (۲) اولویتبندی و آخرین وضعیت «اقدامات» انجام شده در رابطه با اجرای استراتژی، (۳) «پیگیری» بخشهای عملیاتی و ارزشافزای سازمان در پیوند با اجرای استراتژی (بهترین و بدترین عملکردها). این سه گام نشان می دهد اولویت دستورکار جلسه هیئت مدیره بایستی چه چیزی باشد. جلسات هیئت مدیره
۴. صورتجلسات
صورت حلسات هیئت مدیره نیز بایستی تغییر اساسی را به خود ببیند. علاوه بر اینکه «چه چیزی، توسط چه کسی، و در چه زمانی» را دارد، باید دو آیتم دیگر نیز به آن اضافه شود: چرایی، و تکرار. چرایی به این معنی است که چرا این مصوبه اتخاذ شده است و در رابطه با چه هدف یا اهدافی گرفته میشود. تکرار یعنی اینکه با توجه به مهلت مقرر برای اجرای مصوبه، پیگیری «اجرا نشدن» مصوبه به چند دفعه رسیده است.
۵. توصیه آخر
توصیه آخر هم اینکه تجربه من نشان میدهد، مدیر استراتژی اگر به عنوان «دبیر جلسات هیئت مدیره» منصوب شود. میتواند نقش مهمی در ارتباط بین سطح استراتژیک (کلان) و سطح عملیاتی ایفاء نماید.