کارآفرینان چگونه رفتار میکنند و چه مهارتهایی دارند
رفتارها و مهارت های کارآفرینان میتواند به جامعه کمک شایانی کند. محققان سعی کردهاند تا شخصیت، مهارتها و نگرشهای کارآفرینان را همانند شرایط پرورشدهنده کارآفرین، مورد تجزیهوتحلیل قرار دهند. پژوهشهای مختلفی در خصوص بررسی ارتباط صفات و ویژگیهای شخصیتی با کارآفرینی صورت پذیرفته است. که طی آن صاحبنظران کوشیدهاند تا نیمرخ روانشناختی کارآفرینان را شناسایی نمایند.
کارآفرینان چه کسانی هستند
برخی از صاحبنظران برای تبیین ویژگیهای کارآفرینان، آنها را با استفاده از بعضی استعارهها مانند «تسهیلگر اجتماعی»، «ورزشکار المپیک»، «رهبر ارکستر سمفونیک»، «خلبان هواپیمای جنگی» و «غزال تیزپا» تشبیه نمودهاند. کارآفرینان در قالب تسهیلگر اجتماعی و اقتصادی، با فراهم آوردن منابع مالی و انسانی سرگردان، به عنوان نیروی تغییردهنده بازار، کسبوکار جدیدی را آغاز میکنند. همانند یک ورزشکار المپیک که به دنبال رکوردشکنی است. کارآفرین نیز در پی دستیابی به محصولات، خدمات و فرایندهای جدید است که دیگران به آن دست نیافتهاند. رفتارها و مهارت های کارآفرینان
همانطورکه رهبر ارکستر سمفونیک با رهبری خود نواها و موسیقیهای مختلف را هماهنگ میسازد. کارآفرین نیز در نقش یک رهبر، منابع طبیعی، امکانات و منابع انسانی را طوری هماهنگ میسازد که کسبوکار موردنظر به نتیجه برسد. همانند خلبان هواپیمای جنگی که سرعت و تهور را درهم میآمیزد. کارآفرین نیز در مواجهه با شرایط بازار پویا و متغیر، با ریسکپذیری بالایی که دارد. به نیازهای بازار پاسخ میدهد و همانطور که غزال تیزپا به سرعت میجهد و چابک است. کارآفرین نیز تلاش میکند تا از حجیم شدن کسبوکار جلوگیری کند. و قدرت جستوخیز زیادی داشته باشد تا بتواند به راحتی فرصتهای بازار را شناسایی کند. و از نظر رشد و سودآوری پیشگام شود.
کارآفرینان، افراد پیچیده!
کارآفرینان همانند دیگران، افرادی پیچیده هستند، و هیچ نظریهی خاصی نمیتواند تمام رفتارهایشان را توضیح دهد. شاید اولین و مهمترین تئوری مربوط به شناسایی ریشههای روانی کارآفرین در اوائل دهه ۱۹۶۰ میلادی توسط «دیوید مک کللند» ارائه شد. او دریافت افرادی که بدنبال کارآفرینی هستند، نیاز به موفقیت (دستیابی به هدف) در آنها شدید است. افرادی که این نیاز در آنها شدید است، ریسکپذیری را دوست دارند. و ریسکهای معقول و منطقی انجام میدهند. چنین ریسکهایی کارآفرینان را برای انجام تلاش بیشتر تشویق میکند. علاوه بر این، او دریافت که در جوامعی خاص، درصد زیادی از افراد، نیاز دستیابی به موفقیت در آنها شدید است. سایر محققین، اهداف و انگیزههای کارآفرین را مورد بررسی قرار دادهاند، که این اهداف و انگیزهها شامل ثروت، قدرت، شخصیت، امنیت، عزت نفس و خدمت به جامعه میشود.
ویژگیهای روانی کارآفرینان
«توماس بگلی» و «دیوید بوید» در اواسط دهه ۱۹۸۰ میلادی، ادبیات مربوط به ویژگیهای روانی کارآفرینی را مورد بررسی قرار دادهاند، تا به تفاوت میان مدیران کارآفرین و سنتی دست یابند. آنها نهایتاً پنج بعد را تشخیص دادند که عبارتند از
نیاز دستیابی به موفقیت
طبق نظر «مک کللند» در کارآفرینان نیاز به کسب موفقیت شدید است.
مرکز کنترل
عقیده به اینکه افراد، بدبخت یا خوشبخت نیستند. و هر کسی کنترل امور زندگی خود را در دست دارد. مدیران کارآفرین دوست دارند که فکر کنند خودشان کنترل کارهایشان را در دست دارند.
ریسکپذیری
به نظر میرسد، کارآفرینانی که دارای ریسکپذیری متوسطی هستند از داراییهایشان درآمد بیشتری بدست میآورند. نسبت به افرادی که یا اصلاً ریسکپذیر نیستند. و یا اینکه ریسکپذیریشان از حد متعارف خارج است. رفتارها و مهارت های کارآفرینان
تحمل ابهام
تا حدی تمام مدیران به پذیرش ابهام نیازمندند. چراکه بسیاری از تصمیمات باید با اطلاعات ناقص یا مبهم گرفته شود. ولی کارآفرینان با ابهام بیشتری روبرو هستند. چراکه آنها کارهایی را برای اولین بار انجام میدهند. و در کسبوکار خود ریسکپذیر هستند.
رفتار نوع A
به معنای انگیزه انجام کارها در زمان کمتری است. بنیانگذاران و مدیران شرکتهای کوچک به داشتن رفتار نوع A تمایل بیشتری دارند تا دیگر مدیران. آنچه مسلم است، این است که کارآفرین به سختکوشی، اعتماد به نفس، بهینهسازی و جرأت و جسارت در آغاز و ادامه یک فعالیت اقتصادی نیاز دارد.
گاهی اوقات، کارآفرینان تصمیم میگیرند تا اقدام به سرمایهگذاری جدید نمایند. زیرا آنها نمیتوانند رؤیاها، دیدگاهها و خواستههایشان را برای دستیابی به پول نادیده بگیرند. و در موارد دیگر، آنها بواسطه شرایطی که تحت کنترلشان نیست، برانگیخته میشوند. سازمانها با محدودیتهایی که برای پیشرفت افراد ایجاد میکنند. و یا به هماهنگی بین توان تخصصی کارکنان و اهداف تخصصی اهمیت زیادی میدهند. مشکلاتی را برای افراد ایجاد میکنند. البته در مواجهه با چنین شرایطی، بسیاری از افراد، جسارت و اعتماد به نفس بدست میآورند تا کنترل سرنوشت حرفهای خود را بدست گیرند. رفتارها و مهارت های کارآفرینان
ویژگیهای شخصی کارآفرینان
«ویلیام بی گریو» از صاحبنظران برجستهی کارآفرینی، مهمترین ویژگیهای شخصی کارآفرینان را در قالب مدل «D10» خلاصه میکند. که تمامی این ویژگیها با حرف «D» آغاز میشود. این ویژگیها عبارتند از
خیالپردازی [Dream]
کارآفرینان در خصوص این که دوست دارند در آینده برای آنها و کسبوکارشان چه اتفاقی بیافتد، چشماندازی ترسیم میکنند؛ و مهمتر آن که توانایی اجرای رویاهای خود را دارند.
قاطعیت [Decisiveness]
کارآفرینان افرادی هستند که به سرعت تصمیمگیری میکنند و تعلل نمیورزند. سرعت آنها در تصمیمگیری، عامل کلیدی موفقیت آنها محسوب میشود.
اهل عمل [Doers]
زمانی که آنها گزینهای را انتخاب میکنند. تا آنجاییکه امکان داشته باشد، آن را با سرعت زیاد به اجرا در میآورند.
عزم راسخ [Determination]
آنها افرادی هستند که کسبوکار مخاطرهآمیز خود را با تعهد کامل اجرا میکنند. آنها به ندرت دلسرد میشوند. حتی زمانیکه با موانعی غیرقابلنفوذ مواجه میشوند.
فداکاری [Dedication]
کارآفرینان کسانی هستند که خود را فدای کسبوکار میکنند. و بعضی اوقات به خاطر فداکاری در راه کسبوکار خود، وقت کمتری را صرف دوستان و خانواده خویش میکنند. و تبعاً هزینهی زیادی در این خصوص میپردازند. آنها افرادی خستگیناپذیرند. به گونهای که دوازده ساعت در روز یا هفت روز هفته را کار میکنند. رفتارها و مهارت های کارآفرینان
دلبستگی [Devotion]
کارآفرینان به آن چه که انجام میدهند عشق میورزند. و این دلبستگی و عشق به کار، آنها را در مواجهه با تنگناها و مشکلات صعبالعلاج روی پا نگه میدارد. این عشق به کار و تولید موجب اثربخشی فروش محصولات و خدمات در آنها میگردد.
موشکافی [Details]
کارآفرینان مسائل و موضوعات مربوط به شروع و رشد کسبوکار خود را موشکافانه مورد بررسی قرار میدهد. و حتی موضوعاتی جزیی را که دارای اهمیت کمتری هستند، از نظر دور نمیدارند.
کنترل سرنوشت کاری [Destiny]
کارآفرینان به جای اینکه دیگران سرنوشت آنها را رقم بزنند، سرنوشت کاری خود را به دست میگیرند.
ثروتآفرینی [Dollars]
سودآوری و درآمدزایی هدف و محرک اصلی کارآفرینان نیست. ولی پول بیشتر، به عنوان معیار و ملاک موفقیت آنها محسوب میشود. فرض آنها این است که اگر در کارشان موفقیت داشتهاند، پس باید پاداش بگیرند. رفتارها و مهارت های کارآفرینان
توزیع ثروت [Distribute]
کارآفرینان مالکیت کسبوکار خود را با کارکنان کلیدی و کسانی که در موفقیت آنها نقش کلیدی داشتهاند، تقسیم میکنند.
ویژگیهای کارآفرینان درونسازمانی
«گیفورد پینکات» ویژگیهای مشترک کارآفرینان درونسازمانی را در قالب دوازده ویژگی به شرح ذیل بیان میدارد.
احساسات و انگیزههای اولیه
تحریککننده اصلی در کارآفرینان درونسازمانی، شور و هیجان برای ارائه ایده، کنجکاوی، تعهد و باورهاست. و تمرکز بر هیجانات و شورانگیزی اهرم کلیدی است.
خدمت به خود و سازمان
کارآفرینان درونسازمانی خواهان آزادی بوده و به منابع دسترسی دارند. آنها افرادی هدفگرا و خودجوش هستند. اما به پاداشها و تقدیرهای سازمانی واکنش نشان میدهند. کارآفرینان درون سازمانی خشنودی خود، مشتریان و حامیان سازمان را فراهم میسازند. اما همواره تمایل دارند سازمانشان را برای پیگیری ایده خود ترک نمایند.
روابط با افراد دیگر
سایر کارکنان برای موفقیت کارآفرینان درونسازمانی عنصری حیاتی هستند؛ کارآفرینان درونسازمانی نیازمند حمایت و کمک کلیه کارکنان سازمان میباشند.
رهبری
کارآفرینان درونسازمانی رهبرانی هستند که دیگران را توانمند میسازند. و از ایدههای آنها حمایت میکنند.
چشمانداز زمانی
یک پروژه کارآفرینانه با توجه به نوع فعالیت مخاطرهآمیز طی دوره زمانی سه ساله یا بیشتر، طول میکشد. از این رو، کارآفرینان درونسازمانی باید دارای چشمانداز زمانی بلندمدت باشند. با این وجود، یک حس فوریت داشتن برای تحقق برنامه زمانبندی سازمانی و یا برنامه زمانبندی شدهای وجود دارد که فرد به خودش تحمیل مینماید. رفتارها و مهارت های کارآفرینان
سبک حل مسئله
کارآفرینان درونسازمانی انتظار رخداد مسائل را دارند، و اقدام به حل مسائل مینمایند. آنها باید بدانند که چگونه وظایف را تفویض کنند. و چگونه دیگران را توانمند سازند. اما زمانی که ضرورت پیدا کند. اقدام به انجام کاری مینمایند که مورد نیاز است. آنها ضمن توجه به درون سازمان، از محیط بیرونی نیز غافل نیستند.
مهارتهای سازمانی
کارآفرینان درون سازمانی توانایی جذب منابع، حمایت و اطلاعات از درونسازمان را دارند. آنها قادر به شکوفاسازی و آبادانی سازمان هستند. و به اعضاء تیم و حامیان کمک میکنند. و همواره تمایل به یادگیری دارند.
ارتباطات
کارآفرینان درونسازمانی قادرند با افراد در سرتاسر سازمان و خارج از سازمان ارتباط برقرار نمایند. آنها این توانایی را دارند که ایدههای خود و ظرفیتهای این ایدهها را با ظرافتی خاص تشریح نمایند. کارآفرینان درونسازمانی در جلب موافقت دیگران برای چشماندازی که ترسیم نمودهاند، خبره هستند.
شکستها و اشتباهات
کارآفرینان درونسازمانی پروژههای مخاطرهآمیز را از نظرها پنهان میکنند. به نحوی که آنها میتوانند از اشتباهات خود درس بگیرند. بدون آنکه هزینههای سیاسی ناکامی را در مقابل عموم افراد متحمل شوند.
ریسک
کارآفرینان درونسازمانی خواهان ریسک معتدل هستند. آنها این ترس را نندارند که از سازمان اخراج شوند. به طوریکه از این حیث برای خودشان مخاطره کمی قائل هستند.
تحقیق بازار
کارآفرینان درونسازمانی به تحقیق و بررسی بازاری که در آن فعالیت میکنند، میپردازند. و با استفاده از قدرت تحلیلی و شهودی خود، بازار را مورد ارزیابی قرار میدهند.
تصمیمگیری جسورانه
کارآفرینان درونسازمانی، تصمیمگیرندگان برجستهای هستند. و اغلب بدون داشتن اطلاعات کافی اقدام به تصمیمگیری مینمایند. آنها از تصمیمگیری هراسی ندارند. رفتارها و مهارت های کارآفرینان
[newsletter_signup_form id=1]
2 دیدگاه. همین الان خارج شوید
با سلام و عرض ارادت و تقدیر از تلاش شما در انتقال دانش و مهارتهای علمی به علاقمندان ، پس از مطالعه متون اعلام نظر خواخم نمود
جناب آقای عرب عامری
در خدمت هستیم، از نظرات جنابعالی و تمامی مشترکان سایت استقبال خواهیم کرد و نظرات شما و آنها را مدنظر قرار خواهیم داد.