1. خانه
  2. مقالات
  3. رشد
  4. سیستم سازی زندگی با برنامه رشد فردی

سیستم سازی زندگی با برنامه رشد فردی

سیستم سازی

سیستم سازی زندگی با برنامه رشد فردی

5/5 - (5 امتیاز)

برنامه رشد فردی به عنوان یک سیستم ساده و یکپارچه در زندگی شما است

سیستم سازی زندگی در برنامه رشد فردی (برف) نشان داده است که کارکرد آن به عنوان یک سیستم عمل می‌کند. این سیستم به صورت ساختاری و محتوایی می‌تواند تغییرات عمیق یا سطحی در زندگی شما به وجود آورد. ما در دنیایی از سیستم‌ها زندگی می‌کنیم. و اگر نتوانیم در زندگی خود چنین سیستم‌هایی را شناسایی و کشف کنیم، نمی‌توانیم عملکرد زندگی خود را افزایش دهیم.

سیستم زندگی

ممکن است الان بپرسید: «سیستم چیست؟» طبق تعریف، سیستم از مجموعه‌ای عناصر تشکیل شده است که این عناصر در ارتباط با یکدیگر می‌خواهد خروجی را برای دستیابی به یک هدف ارائه دهد. مثال‌های متعدد و مختلفی از سیستم می‌توانیم بیان کنیم. یکی از زیباترین نمونه‌های سیستم می‌تواند خودرو باشد. خودرو سیستمی است که از زیرسیستم‌های مختلفی تشکیل شده و در کنار یکدیگر برای هدف حرکت و جابجایی از آن استفاده می‌شود. هر یک از اجزاء و عناصر این سیستم اگر به خوبی کار نکند عملکرد خودرو کاهش پیدا خواهد کرد.

 

زندگی شما نیز همانند یک خودرو سیستمی است با انواع و اقسام زیرسیستم‌ها که در حال کار هستند. برای اینکه بتوانیم عملکرد خود را افزایش دهیم کافی است به سه نکته مهم توجه کنیم:

 

  • زیرسیستم‌های زندگی را بشناسیم.
  • ارتباط بین این زیرسیستم‌ها را به درستی تعریف کنیم.
  • با گرفتن بازخورد و پیش‌خورد برای این سیستم عملکرد آن را هر روز بهبود دهیم.

تغییر سیستم

با این تعریف باید دید تغییر در یک سیستم چگونه می‌تواند اتفاق بیفتد. رعایت چهار نکته اساسی می‌تواند شما را از حالت فعلی که در آن هستید با یک نگاه سیستمی به وضعیت مطلوب برساند.

 

ابتدا جرقه‌ای در ذهن شما می‌خورد و تغییری در دیدگاه شما ایجاد می‌شود. معمولاً این تغییر دیدگاه به ناگهان اتفاق می‌افتد. انگار که به ناگهان شما از خواب بیدار شده باشید شما با دنیای سیستم‌ها آشنا می‌شوید و به ذهنیت سیستم‌سازی دست پیدا می‌کنید. پس از آن قادر خواهید بود تا سیستم‌های مجزای انسانی و مکانیکی سازنده‌ی جهان‌تان را مشاهده کنید.

 

شما وقتی به طور کامل به ذهنیت سیستم سازی دست پیدا می‌کنید، دیگر هیچ چیز نمی‌تواند این ذهنیت شما را متزلزل کند. به عبارت دیگر، پسرفتی در زندگی شما وجود ندارد.

 

هدف ما این است که بتوانیم کارکرد مکانیکی و واقعیت‌های جهان را به شکل واضح‌تری ببینیم. در واقع، قرار نیست خود را درگیر تئوری‌های بی‌فایده کنیم. بنابراین آنقدر در اطراف‌مان سیستم‌های مکانیکی واقعی داریم که نیازی نمی‌بینیم خود را درگیر تئوری‌های اثبات‌نشده و بی سر و ته کنیم. بدانید که وقتی اطرافیان‌تان با دیدگاه جدید شما آشنا شوند دیگر به شما به عنوان فردی با ثبات و محکم نگاه خواهند کرد. آن‌ها مدام از شما خواهند پرسید و مجذوب گفته‌های شما خواهند شد.

 

تغییر بینیش به تنهایی کافی نیست. بلکه شما پس از رسیدن به این بینش جدید باید کمی سختی را تحمل کنید و برای مشخص شدن اهداف‌ و برنامه‌هایتان اقدام به نگارش آن‌ها یا به قول خودمان مستندسازی کنید. اگر این فشار را تحمل کنید و کار مستندسازی را به پایان برسانید شک نداشته باشید که پس از مدتی آرامش، پول و اوقات فراغت به سراغ شما خواهد آمد. شما با این کار به بهترین شکل زمان را برای خود حفظ کرده‌اید.

برنامه رشد فردی سیستمی برای دگرگونی

برای آینکه شما بتوانید از برنامه رشد فردی به عنوان سیستم سازی در راستای تغییر استفاده کنید باید سه مرحله زیر را اجرایی کنید.

تفکیک، بررسی و ترمیم سیستم

در این مرحله شما اقدام به تفکیک هر یک از سیستم‌ها و بررسی آن‌ها می‌کنید. و در صورت وجود نقص و ناکارآمدی در هریک از آن‌ها، این نواقص را برطرف و سیستم را ترمیم می‌کنید. این مرحله می‌تواند شامل ترمیم و یا حذف سیستم‌های ناکارآمد و در صورت نیاز جایگزینی سیستم‌هایی جدید شود. سیستم سازی

مستندسازی

این مرحله شامل مکتوب کردن اهداف، اصول اجرایی و روش‌های کار می‌شود. این مستندات به نوعی راهنما و دستورالعمل شما هستند. همانطورکه پیش از این گفتم این مرحله در ابتدا کمی سخت و انرژی‌بر است. اما به هر حال شما مجبور هستید که این وزنه را بردارید. مطمئن باشید طولی نمی‌کشد که این وزنه را به راحتی بلند می‌کنید و با سرعت هر چه تمام‌تر می‌دوید.

نگهداری و مراقبت مداوم از سیستم

پس از انجام این دو مرحله، تنها کاری که باید بکنید این است که از سیستم‌های خود مراقبت کنید و به طور مداوم آن‌ها را روغن‌کاری کنید تا کارکرد آن‌ها با مشکل مواجه نشود. سیستم سازی

برنامه رشد فردی چیست

برنامه رشد فردی یک برنامه راهبردی، ساخت‌یافته، هماهنگ و تک‌صفحه‌ای برای سیستم سازی زندگی است. این برنامه در دو قلمرو زندگی می‌تواند تأثیرگذار باشد: شخصی و جمعی. شخصی شامل زندگی فردی و حرفه‌ای ماست. و جمعی شامل زندگی خانوادگی، تیمی، گروهی، سازمانی و محلی ماست. از طرف دیگر، این برنامه شامل سه بخش، نه مرحله و بیش از چهل مهارت زندگی است.

بخش اول: معماری زندگی‌

مرحله ۱: رسالت زندگی

مقصد، مأموریت، ارزش‌ها و چشم‌انداز خود را تعریف و تنظیم کنید.

مرحله ۲: تحلیل زندگی

قوت‌ها، ضعف‌ها، فرصت‌ها، تهدید‌ها و چالش‌های خود را برای دستیابی به رسالت زندگی‌تان کشف کنید.

مرحله ۳: نقشه زندگی

اهداف زندگی‌تان را تعریف و نقشه‌ی زندگی خود را براساس ارتباط علت و معلولی بین این اهداف ترسیم کنید.

بخش دوم: طرح‌ریزی زندگی

مرحله ۴: کارت زندگی

شاخص‌ها و سنجه‌های هدایت زندگی خود را تنظیم کنید.

مرحله ۵: همسویی زندگی

ذینفعان مختلف را شامل وجودتان، خانواده‌تان، دوستان‌تان، و مدیران‌تان را با رشد خود همسو کنید.

مرحله ۶: فعالیت زندگی

کارها و ابتکارات خود را برای دستیابی به اهداف زندگی اولویت‌گذاری کنید. از امروز برای رسیدن به فردا استفاده کنید.

بخش سوم: اندازه‌گیری زندگی

مرحله ۷: پایش زندگی

برای دستیابی به رسالت‌تان و رسیدن به اهداف‌تان داده و اطلاعات جمع‌آوری کنید و پایش کنید که به چه میزان به آنها نزدیک شده‌اید.

مرحله ۸: ارزیابی زندگی

فرصت‌ها، استعدادها، مهارت‌ها، دانش و شایستگی‌های جدید را ارزیابی کنید و از آنها غفلت نکنید.

مرحله ۹: تغییر زندگی

اگر می‌بینید که موانع و سرعت رشد شما کند شده است یا این مسیر همان مسیری نیست که باید ادامه دهید، مسیر دستیابی به رسالت‌تان و رسیدن به اهداف‌تان را تغییر دهید.

سیستم سازی با برنامه رشد فردی

ما برای اینکه بتوانیم از سیستم سازی استفاده مؤثر کنیم بایستی ۹ مرحله و ۳ مرحله اجرایی سیستم سازی را بررسی کنیم. ابتدا از مرحله ۸ و ۹ برنامه رشد فردی برای تفکیک، بررسی و ترمیم سیستم زندگی خود استفاده می‌کنیم. با ارزیابی ساختاری و محتوایی وضعیت موجود زندگی به نقایص سیستمی خود پی‌ می‌بریم و با تعریف یک دستورکار تغییر، برنامه هفتگی و روزانه خود را نرمیم می‌کنیم. با بررسی کامیابی‌ها، ناکامی‌ها، بهبودها و نوآوری‌ها (اصطلاحاً ک‌ن‌ب‌ن!) یک ارزیابی از برنامه هفته اول خواهید داشت. و برای هفته دوم برنامه هفتگی خود را اصلاح و ترمیم می‌کنید. به این نمونه فیلم جلسه مربی‌گری توجه کنید: سیستم سازی

 

 

 

اکنون با مراحل ۱، ۲، ۳، ۴، ۵ و ۶ برنامه رشد فردی وارد مرحله مستندسازی می‌شویم. شما با یک برنامه منظم و منسجم ۶۰ روزه این مستندسازی را انجام می‌دهید. با انجام تمرین‌ها و داشتن مربی فردی شما می‌توانید سختی این مرحله تا حد زیادی آسان کنید. استفاده از تجربه و شیوه‌های مربی‌گری از زمان خود بهترین استفاده را داشته باشید. در طی دوره‌های هفتگی عملکرد این مستندسازی را اندازه‌گیری می‌کنید و اینکه به چه بخش‌هایی از مستندسازی دست پیدا کرده‌اید و چه بخش‌هایی از آن باقی مانده است و چگونه باید جبران کنید. نمونه‌ای از زمان‌بندی مستندسازی را می‌توانید از لینک زیر دریافت کنید. هم‌جنین می‌توانید نمونه فیلم‌های جلسات مربی‌گری مستندسازی برنامه را ببینید. سیستم سازی

جلسه مربی‌گری مأموریت شخصی

جلسه مربی‌گری ارزش‌ها و چشم‌انداز

جلسه مربی‌گری تحلیل قوت‌ها، ضعف‌ها، فرصت‌ها و تهدیدها

جلسه مربی‌گری اهداف و نقشه زندگی

جلسه مربی‌گری کارت زندگی

جلسه مربی‌‌گری فعالیت زندگی

با پایان مستندسازی برنامه، شما وارد مرحله ۷ برنامه رشد فردی می‌شوید تا با یک دوره ۹۰ روزه و پیگیری ۱۲ هفته‌ای بتوانید سیستم سازی جدید طرح‌ریزی‌شده را به عنوان عادت‌های جدید خود پایدار کنید. این مرحله می‌تواند با پشنیبانی و حمایت یک دوست یا شریک زندگی شما انجام گیرد که در کنار شما برنامه‌های هفتگی و میزان عملکردتان را اندازه‌گیری و پایش می‌کند.

مشق تغییر

سه مرحله سیستم سازی و نه مرحله برنامه رشد فردی را مرور و با توجه شرایط کنونی برنامه‌ای برای سیستم سازی زندگی خود ایجاد کنید. شما می‌توانید برای انجام این کار از محتوای دوره آموزشی رایگان برنامه رشد فرذی استفاده کنید.

 

امتیاز به این مطلب

5/5 - (5 امتیاز)

مطالب بیشتر

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سیستم سازی
اولین قدم رو بردار: دگرگونی خودتو تقویم کن!اطلاعات بیشتر
+