1. خانه
  2. مقالات
  3. رشد
  4. چهار هوش خود را مدیریت کنید – بخش چهارم

چهار هوش خود را مدیریت کنید – بخش چهارم

مدیریت و پرورش هوش معنوی

چهار هوش خود را مدیریت کنید – بخش چهارم

5/5 - (1 امتیاز)

هوش معنوی خود را تقویت کنید

هوش معنوی خود را به سه شیوه می‌توانید پرورش دهید.

 

  • اول تمامیت: با ارزش‌های رفیع، اعتقادات، و وجدان خود صادق بودن؛
  • دوم معنا: به دیگران کمک کردن؛ و
  • سوم صدا: همخوانی کارمان با استعدادها و رسالتی که در خود احساس می­‌کنیم.

تمامیت: قول دادن و بر سر قول خود ایستادن

بهترین راه برای افزایش تمامیت شخصیت این است که از کم شروع کنیم و قول بدهیم و بر سر قول خود بایستیم. قولی بدهید که در نظر دیگران ناچیز و کم اهمیت باشد. اما برای شما متضمن تلاشی فراوان باشد. ۱۰ دقیقه ورزش کردن. خودداری از خوردن دسر. روزی یک ساعت کمتر تلویزیون تماشا کردن. و به جای آن خواندن یک فصل از یک کتاب. تشکر کردن کتبی از کسی. نیایش کردن همه روزه. تقاضای بخشش. و یا روزی ۱۰ دقیقه خواندن کتاب‌های مقدس.‌

 

نکته اینجاست که وقتی قولی می­‌دهید و پای آن می­‌ایستید، توانایی شما برای دادن قول‌های بزرگ­تر افزایش می­‌یابد. به این کار ادامه دهید تا به زودی احساس افتخار شما بر روحیه­‌تان بچرخد.

تمامیت: آموزش دادن به وجدان و اطاعت از آن

شاید لازم­‌ترین راه برای مدیریت و پرورش هوش معنوی، آموزش دادن به وجدان و اطاعت از آن باشد. مادام دو استال موضوع را این گونه بیان می­‌کند: «صدای وجدان به قدری ظریف است که می­‌توان آن را خفه کرد. اما در ضمن به قدری واضح است که اشتباه گرفتن آن کار دشواری است.» وقتی به مطالعه نوشته­‌های خردمندانه سنت و دین خود می­‌پردازید. و یا وقتی به مطالعه زندگی کسانی می­‌پردازید که به شما الهام بخشیده­‌اند. می‌­توانید صدای وجدان‌تان را بشنوید که شما را راهنمایی می­‌کند. صدای آرام و کوچکی دارد. و آنچه سی. اس. لوئیس می­‌گوید عملاً مصداق پیدا می­‌کند: «هر چه بیشتر از وجدان‌تان اطاعت کنید، انتظار وجدان‌تان از شما بیشتر می­‌شود.»

پیدا کردن معنا و صدای خود

این موضوع اصلی است و با همه مطالب دیگر همپوشانی پیدا می­‌کند. اما راه ساده­‌ای برای یافتن صدای خود طرح این پرسش است که وضع فعلی زندگی­‌ام از من چه می­‌خواهد. در مسئولیت‌های فعلی خود چه باید بکنم. چه خدمتی باید ارائه دهم. چه وظایفی دارم. چه عملی مدبرانه است؟ وقتی براساس مطالب و پاسخ‌های وجدان‌مان زندگی کنیم، فضا وسیع­‌تر و ندای وجدان بلندتر می­‌شود.

 

راه دیگری برای یافتن صدا یا رسالت خود، زمانی است که حرف‌ه­ایی را برای خود بر می­‌گزینید. شغلی انتخاب می­‌کنید تا خود را وقف آن کنید. به خاطر داشته باشید که سؤالات اصولی درباره چهار هوش – جسم، ذهن، دل، و روان را بپرسید. دوست دارم چه کاری را به خوبی انجام دهم؟ آیا باید این کار را بکنم؟ آیا می­‌توانم این کار را بکنم؟ آیا می­‌توانم در این کار بهتر شوم؟ آیا می­‌خواهم بهای یادگیری را بپردازم؟ جیم کالینز در کتابش اشخاص و نیز سازمان‌ها را به پرسیدن این سؤال تشویق می­‌کند که در دنیا در چه کاری می­‌توانم در حد بهترین ظاهر شوم؟ من دست کم یک پاسخ را که می­‌تواند شامل حال همه ما شود می­‌دانم: اگر ذهن‌مان را منسجم کنیم، می­‌توانیم در بزرگ کردن فرزندان‌مان بهترین باشیم. هیچ کس بیش از ما نمی­‌تواند به این امر توجه کند.

 

یکصد سال دیگر مهم نیست که چه خودرویی می­‌رانم. در چگونه خانه­‌ای زندگی می­‌کنم. در حساب بانکی­‌ام چه مبلغی داشتم. و یا لباس‌هایم چگونه بودند. اما ممکن است دنیا به دلیل اینکه من در زندگی فرزندم مهم بودم و تأثیری بر جای گذاشتم، مکان بهتری باشد.

ناشناس

بی­‌توجهی کردن، نادیده گرفتن، و یا زیرپا گذاشتن هوش معنوی

وقتی وجدان و تمامیت شخصیت خود را زیر پا می­‌گذاریم، برای جسم ما چه اتفاقی می­‌افتد؟ می­‌توانید این را در چشمان اشخاص مشاهده کنید.

 

اغلب آنها جسم خود را مورد بی­‌توجهی قرار می­‌دهند. اغلب سوخته و فرسوده هستند. با نشان معمولاً پر از توجیه است. آنها دروغ‌های منطقی به خودشان می­‌گویند. احساس گناه می­‌کنند، که وقتی تمامیت شخصیت و وجدان‌شان را زیر پا می­‌گذارند بسیار طبیعی است.

 

اما برای دل چه اتفاقی می­‌افتد؟ این اشخاص اختیارشان را بر عواطف‌شان از دست می­‌دهند. نمی­‌توانند دیگران را درک کنند. نمی­‌توانند با دیگران رفتاری هم‌دلانه داشته باشند. توانایی­‌شان در محبت به دیگران به مقدار زیاد کاهش می­‌یابد.

 

وقتی کسی بهتر می­‌شود، بیشتر و بیشتر می­‌فهمد که چه شیطانی در او خانه کرده است. وقتی کسی بدتر می­‌شود، بد بودن خود را کمتر و کمتر می­‌فهمد. کسی که نسبتاً در وضعیت بدی قرار دارد می­‌داند که خیلی خوب نیست. شخص به واقع بد گمان می­‌کند که حالش خیلی خوب است. این همان حکم عقل سلیم است. شما خواب را زمانی می­‌فهمید که بیدار باشید. وقتی خواب هستید درکی از خواب ندارید. زمانی اشتباه در ریاضی را می­‌فهمید که ذهن‌تان به درستی کار کند. اما وقتی دارید اشتباه می­‌کنید متوجه آن نیستید. آدم‌های خوب درباره خوب و بد اطلاع دارند. اما آدم‌های بد هیچ کدام از این دو را نمی­‌شناسند.

سی. اس. لوئیس

منبع: عادت هشتم: از مؤثر بودن تا عظمت

 

[newsletter_signup_form id=1]

امتیاز به این مطلب

5/5 - (1 امتیاز)

مطالب بیشتر

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مدیریت و پرورش هوش معنوی
پانزده روز تغییر، ۳۶۵ روز رشداطلاعات بیشتر
+