1. خانه
  2. مقالات
  3. رهبری
  4. نقشه سفر کارکنان

نقشه سفر کارکنان

نقشه سفر کارکنان

نقشه سفر کارکنان

5/5 - (7 امتیاز)

قوت و ظرفیت یک کسب و کار به میزان ماندگاری کارکنان قوی و راضی آن بستگی دارد

نقشه سفر کارکنان به این می‌پردازد که چگونه می‌توانید ماندگاری کارکنان با ظرفیت بالا و قوی را افزایش دهید. زیرا یک کسب‌وکار فقط به اندازه کارمندانش قوی‌ست. احساسی که در میان استعفاهای گسترده برای متخصصان منابع انسانی و مدیران ارشد مهم‌ست.

 

براساس اصطلاح «استعفای بزرگ» کارمندانی سازمان را ترک می‌کنند که با نرخ‌های بالاتر از کارراهه شغلی‌شان ترک می‌کنند. شما نه تنها باید کارکنان موجود را حفظ کنید، بلکه باید با سایر سازمان‌ها برای استعدادهای برتر رقابت کنید.

 

یکی از راه‌های شناسایی فعالانه حوزه‌های بهبود و ایجاد ارزش برای کارکنان موجود و آینده‌نگر، ترسیم نقشه سفر کارکنان‌ست. در این یادداشت کوتاه درباره چیستی و چگونگی استفاده از آن برای خلق ارزش آورده شده‌ست.

نقشه سفر کارکنان چیست؟

نقشه سفر کارکنان فرایند تصویرسازی تجربه کارمند از استخدام تا خروج‌ست. هدف آن تعیین زمینه‌هایی برای بهبود و فرصت‌هایی برای ایجاد ارزش‌ست تا بتوانید کارمندان برجسته را حفظ و جذب کنید. و به آنها انگیزه دهید تا بهترین کارشان را انجام دهند.

 

مزایای فرایند نقشه سفر کارکنان عبارتند از:

 

  • تصویرسازی تجربه هر کارمند در شرکت شما؛
  • شناسایی و شفافیت شکاف‌ها یا مناطقی برای بهبود در تجربه فعلی کارمند شما؛
  • فعال‌سازی شرح وظایف دقیق‌تر؛
  • اطلاع‌رسانی تخصیص بودجه برای طرح‌هایی که حفظ و مشارکت را افزایش می‌دهند.

 

هر یک از این موارد به افزایش رضایت کارکنان – در نتیجه افزایش انگیزه و کیفیت کار – و مزیت رقابتی شرکت شما در جست‌وجوی استعداد کمک می‌کند.

 

برای درک چگونگی استفاده از نقشه سفر کارکنان برای ایجاد ارزش برای کارکنان، ابتدا اصول خلق ارزش را بررسی کنید.

مبانی ارزش‌آفرینی

نحوه ایجاد ارزش با استفاده از ابزاری به نام برچسب‌گذاری ارزش به صورت زیر نمایش داده می‌شود.

برچسب ارزش در مهارت استراتژی کسب‌وکار

برچسب‌گذاری ارزش دارای چهار عنصرست:

 

  • تمایل به پرداخت (WTP): حداکثر مبلغی که مشتری مایل‌ست برای کالاها یا خدمات یک شرکت بپردازد؛
  • قیمت: قیمت واقعی کالا یا خدمات؛
  • هزینه: هزینه مواد اولیه مورد نیاز برای تولید کالا یا خدمات یا جبران خدمت کارکنان؛
  • تمایل به فروش (WTS): کمترین مقداری که تامین‌کنندگان مایل به دریافت مواد خام هستند یا حداقل کارمندانی که مایل به کسب درآمد برای کارشان هستند.

 

دو راه برای به دست آوردن مزیت رقابتی و جذب بهترین استعدادها وجود دارد: ارائه پاداش بیشتر (هزینه کارمند را افزایش دهید) یا کار را جذاب‌تر کنید (تمایل به فروش کارمند را پایین بیاورید).

 

کاهش تمایل به فروش یک کارمند به این معنی‌ست که آنها مایل به پذیرش جبران خدمت کمتر هستند. برای انجام این کار، باید کار را جذاب‌تر و ارزش ایجاد کنید.

 

خلق ارزش نه تنها از نظر حفظ کارکنان نتیجه می‌دهد. بلکه می‌تواند بر تجربه مشتری نیز تأثیر بگذارد.

 

دوره استراتژی کسب‌وکار می‌گوید:

در بسیاری از کسب‌وکارهای خدماتی، یک پیوند قوی بین تمایل به فروش و تمایل به پرداخت وجود دارد. با کاهش تمایل به فروش – با جذاب‌تر کردن کار – تعامل کارکنان را افزایش می‌دهیم. و این منجر به تجربیات بهتر مشتری می‌شود.

پنج مرحله نقشه سفر کارکنان برای خلق ارزش

۱. تعریف و انتخاب نوع کارمند

اولین گام در فرایند ترسیم نقشه سفر کارمندان، تعریف انواع یا پرسوناهای کارمند و ترسیم اولین نسخه نقشه‌ست.

 

اگر سازمان شما نقش‌های زیادی دارد، باید سفری را برای هر شخصیت ترسیم کنید. به عنوان مثال، یک «تحلیلگر داده در سطح ورودی» یا «یک مدیر بازاریابی سطح متوسط جدید استخدام‌شده».

 

برخی از بخش‌های فرایند برای همه کارکنان یکسان خواهد بود. سایرین بر اساس عملکرد و سطح شغلی متفاوت خواهند بود.

۲.  ترسیم و ثبت نقشه سفر کارکنان

کار بعدی ثبت سفر پرسونای منتخب در طول مدت حضورشان در سازمان شماست. این را می‌توان در قالب فهرست یا با ترسیم جدول زمانی و نقشه سفر به صورت بصری انجام داد.

 

این مرحله به طوفان فکری کامل نیاز دارد تا جنبه‌های زیادی از تجربه شخصیت را در نظر بگیرد.

 

فکر کردن به تجربه پرسونا در مراحل می‌تواند مفید باشد. از مثال زیر استفاده کنید و آن را متناسب با سازمان‌تان تغییر دهید:

 

  • مرحله استخدام: از آگهی استخدام تا پیشنهاد امضاشده؛
  • مرحله ورود: از روز اول تا پیشرفت و  سازگاری کامل؛
  • مرحله توسعه: توسعه مهارت‌ها در حین انجام مسئولیت‌های روزانه؛
  • مرحله رشد: فرصت‌هایی برای پیشرفت شغلی‌تان در شرکت؛
  • مرحله خروج: از نامه استعفاء تا مصاحبه خروج.

 

برخی از شرکت‌ها بر اساس برنامه‌ریزی دقیق برای پیشرفت نقش فعالیت می‌کنند. اگر درباره شما صدق می‌کند، به جای مراحل فرایند، از زمان به عنوان نشانگر نقشه استفاده کنید. برای مثال:

 

  • قبل از روز اول
  • اولین روز
  • ۳۰ روز اول
  • ۶۰ روز بعد
  • ۹۰ روز بعد
  • یک سال بعد
  • دو سال بعد
  • خروج نهایی

 

پس از تعریف نشانگرهای نقشه، تجربه برنامه‌ریزی‌شده هر شخص را برای هر مرحله فهرست کنید. با توجه به تعدادی از عواملی که بر تجربه کارمندان تأثیر می‌گذارد، این ممکن‌ست دلهره‌آور به نظر برسد. برای آسان‌تر کردن آن، با فهرست کردن فرایندهایی شروع کنید که از قبل وجود دارند.

نمونه مثال

به عنوان مثال، در زیر «مرحله ورود»، می‌توانید این موارد را فهرست کنید:

 

  • لپ‌تاپ و کارت شناسایی شرکت را دریافت کنيد؛
  • به ایمیل، سیستم مدیریت پروژه و حساب‌های ضروری دسترسی پیدا کنيد؛
  • به یک تور اداری بروید؛
  • در آموزش اجباری شرکت کنيد.
  • گزارش اقدامات را ارائه دهید.

 

در مرحله بعد، هر گونه جنبه اجتماعی یا فرهنگ‌سازی اضافه‌شده از تجربه را فهرست کنيد. مانند:

 

  • در روز اول یک تی‌شرت با برند شرکت و یک بطری آب دریافت کنيد؛
  • در هفته اول توسط مدیر و تیم با ناهار پذیرایی کنيد؛
  • در ملاقات و احوال‌پرسی با رهبران ارشد و اعضای هر تیم شرکت کنيد.

 

نقشه‌های سفر عمیق‌تر شامل فهرستی از منابع مورد نیاز برای امکان‌پذیر کردن هر موردست. به عنوان مثال، بستر برای انجام آموزش سوارکاری یا بودجه برای ناهار با استخدام‌های جدید.

 

در حالی‌که هر تعاملی را نمی‌توان مستند کرد، هر مرحله از سفر کارمندان برای تجربه کلی آنها در شرکت شما و در نهایت، حفظ آنها مهم‌ست.

 

در طول این فرایند، ممکن‌ست متوجه شوید که شکاف‌هایی در نقشه‌های سفر برای برخی نقش‌ها وجود دارد. به عنوان مثال، اگر در حال حاضر روش‌هایی برای مراحل توسعه یا پیشرفت ندارید. به این موارد توجه کنید تا بتوانید در مرحله چهارم هنگام شناسایی فرصت‌های ارزش‌آفرینی از آنها استفاده کنيد.

۳. عامل بازخورد کارکنان

جمع‌آوری بازخورد کارمندان بهترین روش عمومی‌ست. در عین حال می‌تواند نقش مفیدی در ارزیابی نقشه‌های سفر فعلی کارکنان داشته باشد.

 

گزینه‌های زیادی برای جمع‌آوری بازخورد وجود دارد. از جمله نظرسنجی‌های ناشناس، مصاحبه‌های خصوصی و صندوق فیزیکی یا مجازی پیشنهادها. سایر منابع ارزشمند دریافت بینش بازخورد عبارتند از مصاحبه خروج با افرادی که شرکت شما را ترک می‌کنند. و نظرات آنلاین کارکنان فعلی یا سابق در شبکه‌های اجتماعی یا سایت‌هایی مانند ایندید [Indeed] و گلاسدور [Glassdoor].

 

بازخورد کارکنان را به مرحله یا چارچوب زمانی خاصی که برای آن اعمال می‌شود، ترسیم و به الگوهایی که ظاهر می‌شوند توجه کنيد. کدام مراحل بیشترین بازخورد مثبت یا منفی را دارند؟ آیا احساسات عمومی وجود دارد که بتوان در یک مرحله خاص به آن پرداخت؟

 

به عنوان مثال، شاید مشاهده کنید که کارمندان معمولاً در مصاحبه‌های خروج متوجه می‌شوند که شرح شغل آنها با وظایف روزانه مطابقت ندارد. در چنین مواردی، می‌توانید آن بازخورد را برای مرحله استخدام نقشه سفر ارجاع دهید. و از آن برای ایجاد فهرست‌های شغلی استفاده کنید که مسئولیت‌های نقش‌ها را با دقت بیشتری طراحی و تدوین شود.

۴. شناسایی فرصت‌های ارزش‌آفرینی

هنگامی‌که پرسونا را نقشه سفر تعریف و ترسیم و بازخورد هر مرحله را دنبال کردید، حوزه‌هایی را برای ایجاد ارزش مشخص کنيد. به یاد داشته باشید که دو راه برای ایجاد ارزش برای کارکنان افزایش جبران خدمت (افزایش هزینه آنها) یا جذاب‌تر کردن شغل (کاهش تمایل به فروش آنها)ست.

 

فرصت‌های خلق ارزش می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

 

  • شکاف‌هایی در سفر کارمند: آیا در طول فرایند پذیرش، پشتیبانی کافی ارائه می‌کنید؟ آیا فرصت‌های توسعه حرفه‌ای در دسترس‌ست؟ آیا مسیری برای پیشرفت شغلی در شرکت شما برای هر نقش وجود دارد؟
  • بازخورد درباره مزایای خاص: مزایا می‌تواند شامل امتیازات معمولی (مانند زمان تعطیلات و بودجه سلامتی) یا چیزهای نامشهود (مانند افزایش احساس نظارت یا انعطاف‌پذیری محل کار یا برنامه) باشد.

۵. بازنگری و اصلاح نقشه سفر

پس از شناسایی فرصت‌ها برای خلق ارزش، آنها را اولویت‌بندی کرده، به‌کار ببرید. این می‌تواند یک فرایند طولانی باشد که مستلزم تخصیص بودجه و تغییرات در سطح شرکت‌ست.

 

پس از اعمال تغییرات، نقشه سفر را برای گنجاندن عناصر جدید اصلاح کنيد. پس از اینکه یک بار فرایند را طی کردید، می‌توانید به صورت دوره‌ای نقشه سفر را مجدداً ارزیابی و به‌روز کنيد تا با نیازها و ارزش‌های در حال تغییر کارکنان سازگار شوید.

خلق ارزش برای کارکنان

ایجاد یک تجربه رقابتی کارمند برای هر استراتژی تجاری حیاتی‌ست. بدون کارکنان قوی و راضی، هیچ سازمان شرکتی نمی‌تواند به اهداف خودش برسد. نقشه سفر

 

با داشتن دانش ارزش و چارچوب نقشه سفر کارکنان، می‌توانید ارزش معناداری برای کارمندان‌تان ایجاد و افراد جدید را جذب کنيد.

 

اگر علاقه‌مند به پیگیری عمیق‌تر در خلق ارزش هستید، دوره جعبه ابزار تغییر رهبران (سطح ۵) را دنبال کنید. این جعبه ابزار شما را با تصویری گسترده‌تر از نحوه استفاده از نقشه سفر و تجربه کارمند در استراتژی کلی کسب‌وکارتان برای ایجاد ارزش برای مشتریان، شرکت، کارمندان و تأمین‌کنندگان خودتان برای دستیابی به موفقیت مجهز می‌کند.

 

دوره رهبری کسب‌وکار

امتیاز به این مطلب

5/5 - (7 امتیاز)

مطالب بیشتر

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
نقشه سفر کارکنان
در باشگاه تغییردهندگان هارمونی+ باش!هارمونی‌پلاس
+