1. خانه
  2. مقالات
  3. رهبری
  4. پنج توصیه برای تدوین یک استراتژی موفق

پنج توصیه برای تدوین یک استراتژی موفق

تدوین استراتژی موفق

پنج توصیه برای تدوین یک استراتژی موفق

5/5 - (3 امتیاز)

استراتژی مؤثر می‌تواند سازمان‌تان را در مسیر کاملاً درستی برای سال‌های پیش‌رو قرار دهد

تدوین یک استراتژی موفق می‌تواند سازمان شما را در مسیر درست برای سال‌های آینده قرار دهد. اما خلق یک استراتژی اغلب ساده‌تر از اجرای آن‌ست. بر اساس یک نظرسنجی توسط مشاوره کسب‌وکار بریجس، تنها دو-سوم از رهبران کسب‌وکار معتقدند سازمان آنها در خلق استراتژی خوب عمل می‌کند.

 

قبل از بررسی نکات و توصیه‌هایی از برندهای واقعی که می‌تواند به شما در تدوین استراتژی موفق برای سازمانتان کمک کند، در این یادداشت به تدوین استراتژی نگاهی می‌اندازیم.

تدوین استراتژی چیست؟

تدوین استراتژی فرایند استفاده از دانش موجود برای مستندسازی جهت‌گیری موردنظر یک کسب‌وکار و گام‌های عملی برای دستیابی به اهداف آن‌ست. این فرایند برای تخصیص منابع، اولویت‌بندی، همسویی در سطح سازمانی و اعتبارسنجی اهداف تجاری استفاده می‌شود.

 

تدوین یک استراتژی موفق می‌تواند به شرکت‌تان اجازه دهد تا یک چشم‌انداز واضح را به‌اشتراک بگذارد. با بررسی استدلال پشت اهداف، انگیزه‌ها را جلب کند. و عملکرد را با شاخص‌های عملکرد کلیدی قابل اندازه‌گیری [KPIs] پیگیری نماید.

 

در این یادداشت پنج توصیه کلیدی برای استفاده از اهرم مؤثر در هنگام تدوین یک استراتژی موفق برای سازمان شما آورده می‌شود.

۵ توصیه برای تدوین یک استراتژی موفق

۱. با رسالت شروع کنید

هنگامی‌که سازمان‌ها برای ایجاد یک استراتژی برنده برنامه‌ریزی می‌کنند، نیاز به درک روشنی از مأموریت و ارزش‌های اصلی خودشان دارند. برای تثبیت رویکردتان به استراتژی، با این پرسش آغاز کنید: «مقصد و مقصود کسب‌وکار من چیست؟»

 

در دوره رهبری کسب‌وکار، اهمیت شروع با مقصد در هنگام تدوین و ایجاد استراتژی کسب‌وکارتان مورد بحث قرار داده می‌شود.

 

ما این الگو را در طیف گسترده‌ای از شرکت‌ها می‌بینیم. رهبران و شرکت‌هایی که تغییرات واقعی را هدایت می‌کنند و غالباً از مزایای اولین حرکت‌ها بهره می‌برند، به همان اندازه که اشتیاق ایجاد و رهبری تغییر هستند، به همان اندازه برای کسب درآمد انگیزه دارند.

 

یکی از نمونه‌های شرکتی که استراتژی‌ش را با استفاده از مقصد و مقصود تدوین کرده‌ست، برند لیپتون یونیلورست.

 

کوین هاولاک، رئیس بخش تازه‌سازی در یونیلور، در استراتژی کسب‌وکار می‌گوید: «این با این احساس شروع شد که برای اجتماعات، ما می‌توانیم کار بهتری انجام دهیم. این کار با طرح تجاری شروع نشد. سپس گفتیم، «صبر کن—چگونه این را زنده کنیم؟» اگر این کار برای این افراد و برای کره زمین درسته، پس باید آن را برای برندها زنده کنیم.»

 

یونیلیور به جای اینکه مستقیماً وارد توزیع و حمل‌ونقل شود، ارزش‌ها و مأموریت‌ش در تولید چای خوشمزه را در مرکز استراتژی توسعه‌اش قرار داد. و سازمان را قادر ساخت تا برای دستیابی به این چشم‌انداز گام بردارد.

 

خاطرنشان می‌کنم که این تقاطع «انجام خوب» و «خوب انجام دادن» – که اغلب به عنوان فرایند ایجاد ارزش مشترک شناخته می‌شود – این ظرفیت را دارد که فضای بسیار سودآوری باشد. اگر هدف در مرکز استراتژی شما ریشه در پایداری یا کمک به دیگران داشته باشد، پیگیری و دنبال کردن مقصد ارزشمندست. به خصوص اگر کسب‌وکارتان مزیت رقابتی این را داشته باشد که اولین کسی باشد که آن را انجام می‌دهد.

۲. رویدادهای جاری را در نظر بگیرید

کسب‌وکار دیگری که جهشی هدفمند انجام داد، ال‌اُریل [L’Oréal]ست. پاسخ آن به همه‌گیری ویروس کرونا اهمیت در نظر گرفتن رویدادهای جاری را هنگام استراتژی‌سازی نشان می‌دهد.

 

زمانی‌که ویروس کرونا به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت. و بیمارستان‌ها با کاهش عرضه تجهیزات حفاظت فردی و ضدعفونی‌کننده‌ها مواجه شدند. علاوه بر تعطیلی اقتصادی، این ویروس باعث ایجاد غذا، سرپناه و ناامنی شغلی برای بسیاری شد.

 

ال‌اُریل آمریکا، در کنار ال‌اُریل اروپا و دیگر شعبات جهانی، تصمیم گرفتند تصمیمات استراتژیک‌شان را تغییر دهند و اقدام کنند.

 

استفان ریندرکنش، رئیس هیئت‌مدیره و مدیر عامل ال‌اُریل آمریکا در یک بیانیه مطبوعاتی گفت: «می‌دانم که به جای همه همکارانم صحبت می‌کنم وقتی می‌گویم که ما در ال‌اُریل آمریکا احساس مسئولیت عمیقی می‌کنیم تا سهم‌مان را برای کمک به حل این بحران در بسیاری از جوامعی که در آن زندگی و کار می‌کنیم انجام دهیم.»

 

پاسخ ال‌اُریل آمریکا به کرونا شامل موارد زیر بود:

 

  • تمرکز کارخانه‌های‌ش در آمریکای شمالی برای تولید ضدعفونی‌کننده دست، که به‌طور رایگان در اختیار همه کارکنان مراقبت‌های بهداشتی اورژانس، کارمندان ال‌اُریل و شرکاء تجاری قرار داد.
  • اهدای ۲۵۰,۰۰۰ دلار به سازمان غیرانتفاعی غذای آمریکا [Feeding America] برای حمایت از صندوق پاسخگویی به کرونا، و هم‌چنین مطابق با هر دلاری که کارمندان ال‌اُریل به سازمان غیرانتفاعی غذای آمریکا اهداء کردند.
  • اهدای بیش از یک میلیون دلار محصولات مراقبت شخصی و بهداشتی به سازمان غیرانتفاعی کمک به کودکان گرسنه آمریکا [Feed the Children]
  • اهدای ماسک‌های جراحی و تنفسی ان‌۹۵ [N95] – که معمولاً در تاسیسات عملیاتی استفاده می‌شود – به بیمارستان‌های محلی فاقد تجهیزات حفاظت فردی (PPE)
  • تسریع پرداخت‌ها به کسب‌وکارهای کوچک در شبکه توزیع خودش که به دلیل بیماری همه‌گیر قادر به فعالیت نیستند. مانند سالن‌ها، و کوتاه‌کردن زمان پرداخت به تامین‌کنندگان کوچک‌شان

 

این پاسخ راهبردی بود، علی‌رغم اینکه در نهایت برای شرکت هزینه داشت. ال‌اُریل با پاسخگویی به کمک‌های مالی و پشتیبانی، خودش را به عنوان برندی معرفی کرد که به جوامع، فروشندگان، تامین‌کنندگان، کارمندان و مشتریان‌ش اهمیت می‌دهد.

 

هنگامی‌که رویدادهای جاری تغییر و چالش‌ها و فرصت‌های جدیدی را ایجاد می‌کنند. روشی که کسب‌وکارتان پاسخ می‌دهد می‌تواند زمینه را برای حرکت رو به جلوی استراتژی آن فراهم کند.

۳. داده‌ها، موردکاوی‌ها و روندها را در نظر بگیرید

علاوه بر رویدادهای جاری، یک استراتژی رقابتی باید اطلاعات و دانشی را در نظر بگیرد که درباره کسب‌وکارتان، سایر شرکت‌ها و نظریه‌های اساسی اقتصاد دارید.

 

درک این اطلاعات شما را قادر می‌سازد تا شرکت‌تان را در چشم‌انداز کسب‌وکار فعلی جهت دهید. و از اشتباهات و موفقیت‌های دیگران درس بگیرید.

 

همانطورکه به دور دنیا می‌روید و به استفاده از این ابزارهای آزمایشی می‌اندیشید. اولین چیز اینکه خودتان را یک آزمایش‌گر بدانید. ذهنیت‌تان را درباره معنای واقعی جست‌وجو برای داده‌هایی از جهان تغییر دهید که به شما کمک می‌کند بدانید آیا چیزی کار می‌کند یا نه.

 

هنگام تدوین استراتژی خودتان، صورت‌های مالی کسب‌وکارتان را به همراه استراتژی‌های گذشته‌ای که موفق و ناموفق بوده‌اند را بررسی کنید. هم‌چنین، موردکاوی سایر کسب‌وکارها و اصول اقتصادی که زیربنای آنها هستند را تجزیه‌وتحلیل کنید تا بر استراتژی‌های رشدتان تأثیر بگذارد.

۴. اهداف را تنظیم و درباره آنها گفت‌وگو کنید

انتخاب و ابلاغ اهداف استراتژیک یکی دیگر از مراحل مهم در فرایند تدوین استراتژی موفق خواهد بود. پژوهش‌ها نشان می‌دهد که به‌طور متوسط، ۹۵ درصد از کارکنان استراتژی شرکت‌شان را درک نمی‌کنند. با توجه به این آمار خیره‌کننده، اجرای موفقیت‌آمیز استراتژی مستلزم تلاش گسترده کسب‌وکار شماست.

 

من یقین دارم که ارزش ارتباطات واضح، صادقانه و صریح به طور تصاعدی با اندازه و ظرفیت کسب‌وکارتان افزایش می‌یابد. می‌توانم سبک ارتباطی یک رهبر به تنظیم و انعطاف‌پذیری بدن یک گلف‌باز حرفه‌ای تشبیه کنم.

 

در درازمدت، نتایج دائمی مثبت ناشی از استراتژی هوشمند و تمرکز مداوم بر کیفیت اجراست. به یک بازیگر حرفه‌ای گلف مانند تایگر وودز بیاندیشید که بهترین شرط برای برنده‌شدن در مسابقات قهرمانی بزرگ، تسلط بر هدف، تنظیم و انعطاف‌پذیری خودش بستگی دارد. هنگامی‌که توپ در هواست، هیچ راهی برای نظارت بر آن وجود ندارد. آنجاکه می‌خواهد فرود خواهد آمد.

 

تدوین استراتژی بسیار مهم‌ست. اما نمی‌تواند موفق باشد مگر اینکه به طور موثر و هنرمندانه به کل کسب‌وکارتان منتقل شود تا همه کارکنان برای دستیابی به اهداف شرکت احساس قدرت، غرور و مسئولیت کنند.

۵. استراتژی را به عنوان یک فرایند مداوم در نظر بگیرید

هنگامی‌که یک برنامه استراتژیک را تدوین و ابلاغ کردید، می‌توان تصور کرد که فرایند برنامه‌ریزی استراتژیک کامل شده‌ست. در عین حال، استراتژی یک فرایند مستمر و قابل توسعه‌ست.

 

بیشتر افراد استراتژی را یک رویداد یا پروژه می‌دانند. اما این شیوه‌ای نیست که در دنیای کسب‌وکار در حال تغییر کار کند. اغلب اوقات، استراتژی که منجر به موفقیت می‌شود از طریق فرایندی ظاهر می‌شود که تقریباً در هر صنعتی به صورت ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته در حال انجام خواهد بود.

 

به طور دوره‌ای استراتژی شرکت‌تان را برای انطباق با چالش‌ها و فرصت‌های جدید مورد ارزیابی مجدد قرار دهید. و به تکامل و انتقال آن به سراسر کسب‌وکارتان به صورت گسترده‌تر ادامه دهید.

چه کسی مسئول تدوین استراتژی‌ست؟

در حالی‌که تدوین استراتژی معمولاً مسئولیت رهبران سازمانی‌ست مانند مدیر عامل و اعضای تیم رهبری کسب‌وکار؛ افرادی که در هر نقشی باشند می‌توانند مجموعه مهارت‌های استراتژیک خودشان را برای کمک به این فرایند توسعه دهند. هر کارمندی در اجرای یک برنامه اقدام روشن برای بهبود عملکرد کسب‌وکار و در نهایت جذب مشتریان بالقوه نقش دارد.

 

همانطورکه به جلو می‌روید و برنامه‌ریزی استراتژیک‌تان را آغاز می‌کنید، از دانش و مطالعات موردی کسانی استفاده کنید که قبل از شما بوده‌اند. برای تقویت مهارت‌های تفکر استراتژیک‌تان، دوره‌ای درباره استراتژی بگذرانید یا با مخاطبین شبکه خودتان درباره تجربیات آنها صحبت کنید.

 

از رسالت کسب‌وکار تا برنامه‌ریزی، ارتباطات تا بازاریابی، بدانید که با متعهد شدن به فرایند برنامه‌ریزی استراتژیک، پایه و اساس اجرای موفق استراتژی و سرمایه‌گذاری در آینده کسب‌وکارتان را ایجاد می‌کنید.

 

دوره رهبری کسب‌وکار

امتیاز به این مطلب

5/5 - (3 امتیاز)

مطالب بیشتر

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
تدوین استراتژی موفق
زودتر از بقیه به بزرگراه رهبری وارد شوید!می‌خوام وارد شوم
+