1. خانه
  2. مقالات
  3. رهبری
  4. ۱۸ شایستگی رهبری که باید توسعه دهید

۱۸ شایستگی رهبری که باید توسعه دهید

شایستگی‌های رهبری

۱۸ شایستگی رهبری که باید توسعه دهید

5/5 - (5 امتیاز)

شایستگی‌های رهبری شامل دانش، مهارت‌ها و توانایی‌هایی که بیانگر رهبری مؤثر هستند

توسعه فهرست متنوعی از شایستگی‌های رهبری ضروری‌ست. در واقع، شرکت‌هایی که به طور فعال برنامه‌های آموزشی و مربیگری را برای توسعه شایستگی‌های رهبری اجرا می‌کنند، ۳.۴ برابر بیشتر احتمال دارد که به عنوان بهترین مکان برای کار رتبه‌بندی شوند. با این حال، تنها ۴۰ درصد از سازمان‌ها کیفیت رهبرشان را خوب یا عالی ارزیابی می‌کنند. به همین دلیل‌ست که ارتقای مهارت رهبران و مدیران یکی از روندهای کلیدی منابع انسانی‌ست.

 

در این یادداشت ۱۸ شایستگی کلیدی رهبری آورده می‌شود که هر متخصص منابع انسانی باید بداند. و اینکه چگونه آنها را در نیروی کار توسعه دهد. هم‌چنین، مهم‌ترین شایستگی‌های رهبری را که باید روی آن تمرکز کنید و نحوه توسعه آن‌ها را در سازمان‌تان بدانید.

شایستگی‌های رهبری چیست؟

شایستگی‌های رهبری به مجموعه‌ای از دانش، مهارت‌ها (فنی و نرم) و ویژگی‌هایی اطلاق می‌شود که فرد را به یک رهبر مؤثر تبدیل می‌کند. آنها جزء جدایی‌ناپذیر مدیریت نیروی کار مدرن و برنامه‌ریزی جانشین‌پروری هستند.

 

یک مجموعه منحصربه‌فرد از شایستگی‌های رهبری وجود ندارد که در همه صنایع و شرکت‌ها کار کند. حتی موقعیت‌های رهبری متفاوت در یک سازمان ممکن‌ست به شایستگی‌های متفاوتی نیاز داشته باشد. بنابراین، بسیاری از سازمان‌ها با چارچوب شایستگی رهبری کار می‌کنند. که مجموعه‌ای از شایستگی‌هایی‌ست که آنها به عنوان کلید موفقیت رهبران و سازمان‌شان شناسایی کرده‌اند.

 

زمانی‌که شایستگی‌های رهبری تیم رهبران و مدیران با چشم‌انداز سازمان همسو شود، مزیت رقابتی خلق می‌کند. همچنین مهم‌ست که توجه داشته باشید که ارزش یک رهبر فقط با موفقیت فردی او تعریف نمی‌شود. بلکه موفقیت کل تیمی‌ست که او آنها را هدایت و مدیریت می‌کند.

 

برای بخش منابع انسانی ضروری‌ست که درک درستی از شایستگی‌های رهبری داشته باشند تا بتوانند به طور موثر رهبران فعلی و آتی را توسعه دهند و همچنین خودشان را ارتقاء دهند.

 

به رهبری مانند ورزش یا موسیقی بیاندیشید. شما نمی‌توانید کسی را سه روز به یک باشگاه ورزشی بفرستید و سپس انتظار داشته باشید که او برای فصل مسابقات بازی کند. با این حال ما اغلب رهبران جدید را به کارگاه‌های یک روزه می‌فرستیم. و فکر می‌کنیم آنها آموزش دیده‌اند. همانطورکه ورزشکاران و نوازندگان نیاز به تمرین منظم دارند، رهبران نیز به تمرین منظم نیاز دارند.

 

در حالی‌که چنین برنامه‌های آموزشی می‌تواند پرهزینه باشد، شرکت‌ها می‌توانند برای آموزش رهبران فعلی و آتی، یک برنامه یادگیری داخلی با بودجه کم اجرا کنند. چنین برنامه‌ای هم‌چنین به تعامل و حفظ کارمندان کمک می‌کند.

اهمیت شایستگی‌های رهبری

تعریف و توسعه شایستگی‌های رهبری در مدیران، رهبران کسب‌وکار و خودتان به عنوان یک متخصص منابع انسانی به دلایل زیادی ضروری‌ست، از جمله:

 

  • الهام‌بخش و برانگیزاننده کارمندان – یک رهبر قوی این قدرت را دارد که کل تیم‌ش را الهام بخشد، انرژی دهد و برانگیزاند تا برای دستیابی به اهداف مشترک با هم کار کنند. که منجر به همکاری، نوآوری و بهره‌وری مؤثرتر می‌شود.
  • رهبری موثر کلید موفقیت سازمانی‌ست – کارکنان باانگیزه محیط کاری مثبتی را ایجاد می‌کنند که همه از آن سود می‌برند. و به نوبه خود منجر به عملکرد بهتر می‌شود. بنابراین، شناسایی کارکنانی که دارای ظرفیت طبیعی برای رهبری و پرورش این امر هستند، حیاتی‌ست. اگر به طور موثر انجام شود، توسعه رهبری منجر به موفقیت پایدار برای سازمان خواهد شد.
  • ایجاد روابط قوی – افرادی که دارای ویژگی‌ها و شایستگی‌های رهبری قوی هستند نه تنها می‌توانند روابط قوی با تیم‌شان ایجاد کنند. بلکه با سهامداران و مشتریان نیز می‌توانند روابط قوی ایجاد کنند که برای موفقیت بلندمدت ضروری‌ست.
  • تصمیم‌گیری آگاهانه – توسعه شایستگی‌های رهبری به رهبران کمک می‌کند تا مشکلات و چالش‌ها را از دیدگاه‌های مختلف بررسی کنند. نتایج بالقوه را تجزیه و تحلیل کنند. ریسک‌های حساب‌شده را بپذیرند. و تصمیماتی بگیرند که به پیشبرد سازمان کمک می‌کند.
  • جهت‌یابی و ایجاد تغییر – مهارت‌های رهبری برای شناسایی نیاز به تغییر، اجرای فرایندهای مدیریت تغییر، مدیریت دوره‌های عدم اطمینان و اختلال، و حفظ ثبات و تداوم برای سازمان حیاتی‌ست.

انواع شایستگی‌های رهبری

اگرچه شایستگی‌های رهبری بین نقش‌ها متفاوت‌ست. اما برخی از شایستگی‌های رهبری اصلی وجود دارند که برای هر رهبر، صرف‌نظر از صنعت و شرکتی که در آن حضور دارند، ضروری هستند. توانایی درک و تشخیص این شایستگی‌های رهبری، منابع انسانی را قادر می‌سازد تا تصمیمات آگاهانه‌تری را برای استخدام، توسعه، و ارتقای رهبران اتخاذ کنند.

 

انجمن مدیریت منابع انسانی [SHRM] سه دسته شایستگی را متمایز می‌کند:

 

  • شایستگی رهبری سازمانی (مانند مدیریت تعارض، تصمیم‌گیری، مدیریت تغییر)
  • شایستگی رهبری دیگران (به عنوان مثال، هوش هیجانی، مربی خوب بودن، فراگیر بودن)
  • شایستگی رهبری خویش (به عنوان مثال، خود‌مدیریتی، شجاعت، چابکی یادگیری)

 

دسته‌بندی‌های دیگر نیز امکان‌پذیرست. به عنوان مثال، الگوی قابلیت رهبری دیلویت دو عنصر متمایز را شناسایی می‌کند. اولین مورد، قابلیت‌های قابل توسعه‌ست که عوامل آموخته‌شده‌ای هستند. و در طول زمان به دست می‌آیند و تغییر می‌کنند. و منعکس‌کننده کارهایی هستند که یک رهبر می‌تواند انجام دهد. دوم، ظرفیت رهبری و رهبر شدن‌ست؛ که این عوامل ذاتی هستند که توسعه آنها سخت‌ست. در طول زمان پایدار هستند و منعکس‌کننده وضعیت یک فرد هستند.

 

در این یادداشت، سه نوع اصلی از شایستگی‌های رهبری ارائه‌شده توسط انجمن مدیریت منابع انسانی را با جزئیات بیشتر بررسی خواهیم کرد. توجه به این نکته مهم‌ست که فهرست زیر از شایستگی‌های رهبری جامع نیست. و بسیاری از شایستگی‌ها می‌توانند در چندین دسته قرار گیرند.

شایستگی‌های کلیدی رهبری

شایستگی رهبری سازمانی

۱. هوش اجتماعی

هوش اجتماعی به آگاهی ما از موقعیت‌ها و پویایی‌های اجتماعی مختلف و تعاملات‌تان با دیگران در آن محیط‌ها اشاره دارد. به گفته روانشناسی امروز، یکی از بهترین پیش‌بینی‌کننده‌های رهبری مؤثرست.

 

در محل کار، یک رهبر با هوش اجتماعی قوی می‌داند که چه زمانی صحبت کند و گوش دهد، چه بگوید، و چه زمانی بگوید. که منجر به ارتباط موثر می‌شود و کمک می‌کند تا تعارضات به حداقل ممکن برسد.

۲. حل مسئله

رهبران موثر باید بتوانند از دانش و تجربه خود برای شناسایی و تجزیه و تحلیل مشکلات استفاده کنند. قبل از بیان راه‌حل بالقوه، یک رهبر شایسته چندین گزینه را آزمایش می‌کند تا ببیند هر کدام چقدر قابل اجرا هستند. و تنها زمانی آن را ارائه می‌دهند که از نتیجه مطمئن شوند.

۳. مدیریت تعارض

تعارض در یک سازمان در هنگام هدایت افراد با شخصیت‌ها، باورها، فرهنگ‌ها و خلق و خوی متفاوت اجتناب‌ناپذیر‌ست. بنابراین، رهبران شایسته قادر به کاهش و مدیریت چنین درگیری هستند که منجر به تیم‌های قوی‌تر و عملکرد بهتر می‌شود. هنر در یافتن راهی برای ترکیب دیدگاه‌های مخالف هر دو نفر به جای انتخاب یا درخواست از هر دوی آنها برای سازش‌ست.

 

این یکی از نمونه‌های شایستگی رهبری‌ست که در رهبری سازمان و هم‌چنین رهبری سایرین همخوانی دارد.

۴. تصمیم‌گیری

تصمیم‌گیری یکی از شایستگی‌های کلیدی رهبری‌ست. زیرا در هسته مسئولیت‌های یک رهبر قرار دارد. یک رهبر خردمند می‌داند چه زمانی باید به تنهایی تصمیم بگیرد. چه زمانی باید با اعضای تیم یا همتایان خود مشورت کند. و نظر آنها را در مورد یک موضوع خاص جلب کند. و شاید مهم‌تر از همه، چه زمانی یک قدم به عقب بردارد و به دیگران اجازه دهد تصمیم بگیرند.

۵. تنظیم و اشتراک چشم‌انداز الهام‌بخش

رهبران قوی یک چشم‌انداز مشترک الهام‌بخش با دیگر رهبران و تیمشان خلق می‌کنند. می‌توانند اطرافیان‌شان را الهام‌بخش و تحت تأثیر قرار دهند تا این دیدگاه را به عمل تبدیل و تغییرات مثبت سازمانی ایجاد کنند.

 

جایی که سازمان شما در آینده در حال حرکت‌ست. یکی از دلایل کلیدی برای اینکه کسی بخواهد (و به کار خود ادامه دهد) در آنجا خواهد بود. همچنین به همین دلیل‌ست که مشتریان و شرکای تجاری جذب شرکت شما می‌شوند. بنابراین، رهبران باید بتوانند چشم‌اندازی را تنظیم کنند و به اشتراک بگذارند که همه را در پشت آن جمع کند.

۶. مدیریت تغییر

سازمان‌ها به‌ویژه زمانی‌که رشد می‌کنند، پیوسته در حال تکامل هستند. گاهی اوقات این تغییرات کوچک خواهد بود. به عنوان مثال، یک راه جدید برای ساعات در داخل و خارج از محل کار. سایر تغییرات بزرگتر خواهند بود و در یک دوره زمانی طولانی رخ خواهند داد، مانند دیجیتالی شدن و اتوماسیون فرایندها یا حرکت به روش کار ترکیبی‌تر یا از راه دور.

 

یک رهبر مؤثر باید بتواند تیمش را برای چنین تغییراتی آماده کند. و آنها را از طریق آن راهنمایی و پشتیبانی کند. این نیاز به مهارت‌های ارتباطی قوی و توانایی ساده‌سازی پیچیدگی‌ها دارد.

۷. نوآوری

رهبران بازار در هر صنعتی همیشه بسیار نوآور و خلاق هستند. نتیجه این محصولات و خدماتی‌ست که همچنان ارزش پیشنهادی یا تجربه مشتری را افزایش می‌دهد.

 

برای دستیابی به این هدف، یک سازمان باید رهبران نوآوری داشته باشد که به کارکنان خود اجازه می‌دهند (و تشویق می‌کنند) خلاق باشند. یک محیط کاری مشترک را ارائه دهند و اشتباهات و شکست‌ها را به عنوان پیش‌درآمدی ضروری برای موفقیت نوآورانه ببینند.

۸. کارآفرینی

رهبران مؤثر دارای ذهنیت کارآفرینی هستند و دائماً به دنبال فرصت‌های جدید، راه‌هایی برای کارآمدتر کردن فرایندها و بهبود محصولات و خدمات برای مشتریان هستند. مهارت‌های استراتژیک آنها را قادر می‌سازد تا برای رسیدن به اهداف سازمانی و فراتر رفتن از آنها، ریسک‌های حساب‌شده را بپذیرند.

شایستگی رهبری دیگران

۹. مهارت‌های میان‌فردی

مهارت‌های میان‌فردی به عنوان مهارت‌های مردمی یا مهارت‌های نرم نیز شناخته می‌شود. این شامل برخورد با افراد با حساسیت و احترام، پاسخگویی به نیازهای افراد مختلف در سناریوهای مختلف، گوش دادن فعال، دادن و دریافت بازخورد، ارتباط غیرکلامی، مهارت‌های حل مسئله و کار تیمی‌ست.

۱۰. هوش هیجانی

هوش هیجانی بر توانایی ما در درک احساسات و موقعیت‌های عاطفی افراد متمرکزست. همچنین توانایی ما برای درک و مدیریت احساسات‌مان‌ست. هوش هیجانی شامل چندین مؤلفه‌ست:

 

  • خودآگاهی – شناخت نقاط قوت و ضعف خودتان؛
  • خودتنظیمی – توانایی مدیریت احساسات خودتان؛
  • انگیزه – افراد با هوش هیجانی بالا معمولاً انگیزه بالایی نیز دارند؛
  • همدلی – افرادی که همدلی و همدردی دارند تمایل دارند با دیگران ارتباط بهتری برقرار کنند؛
  • مهارت‌های اجتماعی – مهارت‌های اجتماعی افراد باهوش عاطفی نشان می‌دهد که آنها واقعاً به دیگران اهمیت می‌دهند و به آنها احترام می‌گذارند.

 

رهبرانی با هوش هیجانی بالا معمولاً در همدلی با دیگران، مدیریت استرس، و هدایت در تعارض خوب هستند. که همگی به ایجاد فرهنگ تیمی مثبت کمک می‌کنند.

۱۱. توانایی مربیگری و قابل‌اعتماد بودن

یکی از شایستگی‌های کلیدی رهبری، توانایی مربی موثر برای تیم و همتایان‌شان‌ست. به عنوان مثال، دانستن اینکه چه زمانی (به آرامی) کسی را تحت فشار قرار دهید تا از منطقه امن و آسایش خود عبور کند. در صورت لزوم بازخورد مفیدی ارائه دهید و به افراد کمک کنید دیدگاه شخصی خودشان را پیدا کنند.

 

راهی آسان برای رهبری اینکه به مردم بگویید چه کاری انجام دهند. اما در این صورت نیازی نیست که خودشان بیاندیشند. در حالی‌که مربیگری به افراد اجازه می‌دهد تا به روشی معنادار رشد کنند. اعتماد ایجاد و به فرد کمک می‌کند تا نقاط قوت خود را برای انجام کارها فعال کند.

 

اعتماد برای یک رابطه مربیگری موفق بسیار مهم‌ست. همچنین برای رهبران در ایجاد و حفظ روابط قوی با افرادی که مدیریت می‌کنند، و همچنین مشتریان و ذینفعان حیاتی است. سه جزء اعتماد را می‌توان اینگونه فهرست کرد:

 

  • معتبر – همیشه با خود صادق باشید؛
  • دقیق – اطمینان از کیفیت منطق و توانایی شما در برقراری ارتباط؛
  • همدلی – همدلی با افرادی که با آنها تعامل داریم. فعالانه به آنها گوش می‌دهیم. و اتفاقات را از نقطه‌نظر منحصر به فرد آنها می‌بینیم.

۱۲. فراگیر بودن

رهبران خردمند می‌دانند چگونه محیط کاری ایجاد کنند که در آن همه احساس خوش‌آمدگویی کنند. آنها مطمئن می‌شوند که با هر کارمندی به طور برابر و محترمانه رفتار می‌شود، فرصت‌ها و منابع یکسانی دارد و می‌تواند مشارکت و پیشرفت کند. به عبارت دیگر: رهبران خردمند فراگیر هستند. طبق تحقیقات مجله بازرگانی هاروارد، رهبران فراگیر دارای ویژگی‌های زیر هستند:

 

  • تعهد مشهود – به تنوع، به چالش کشیدن وضعیت موجود، پاسخگو نگه داشتن دیگران، و تبدیل تنوع و فراگیری [D&I] به یک اولویت شخصی؛
  • فروتنی – آنها نسبت به توانایی‌ها متواضع هستند، اشتباهات را می‌پذیرند و فضایی را برای مشارکت دیگران ایجاد می‌کنند؛
  • آگاهی از سوگیری – آنها از نقاط کور شخصی و همچنین نقص‌های سیستم آگاهی دارند. و برای اطمینان از شایسته‌سالاری سخت تلاش می‌کنند؛
  • کنجکاوی در مورد دیگران – آنها ذهنیت باز و کنجکاوی عمیقی در مورد دیگران نشان می‌دهند، بدون قضاوت گوش می‌دهند و با همدلی به دنبال درک اطرافیان‌شان هستند؛
  • هوش فرهنگی – آنها به فرهنگ دیگران توجه دارند و در صورت لزوم سازگار می‌شوند؛
  • همکاری موثر – آنها دیگران را توانمند می‌کنند، به تنوع تفکر و امنیت روانی توجه می‌کنند و بر انسجام تیم تمرکز می‌کنند.

۱۳. مدیریت کارکنان

وقتی نوبت به رهبری دیگران می‌رسد، مدیریت خوب افراد بسیار مهم‌ست، به ویژه برای رهبران منابع انسانی. بسته به سطح رهبری، این شامل فرایند نظارت بر آموزش، توسعه، انگیزه و مدیریت روزانه کارکنان‌ست.

 

رهبران خوب به تیم‌شان ۵ ویژگی از مدیریت افراد را می‌دهند: وضوح، زمینه، ثبات، شجاعت و تعهد.

شایستگی برای رهبری خویش

۱۴. چابکی

همه‌گیری کرونا نشان داد که چقدر مهم‌ست تا بتوانیم به سرعت با شرایط در حال تغییر سازگار شویم. این برای همه افراد نیروی کار صدق می‌کند، به ویژه رهبران. زیرا آنها نیاز به حمایت و راهنمایی دیگران – و سازمان – در این مواقع گاهی چالش‌برانگیز دارند. به این ترتیب، رهبران چابک از تغییر نمی‌ترسند. برعکس، آن را در آغوش می‌گیرند.

 

چابکی توانایی حرکت سریع یک تجارت در پاسخ به شرایط بیرونی یا داخلی‌ست. در سازمان، به نظر می‌رسد پذیرش تغییر، تمایل به مرور دوره‌های عمل به طور منظم، و طرز فکر انعطاف‌پذیرست.

 

رهبران خوب هم‌چنین توانایی یادگیری مداوم، بازبینی یادگیری و یادگیری مجدد را دارند که به آن چابکی یادگیری نیز گفته می‌شود. آنها می‌دانند که ادامه توسعه، رشد و استفاده از استراتژی‌های جدید برای مقابله با مشکلات پیچیده‌ای که در سازمان خود با آن مواجه هستند چقدر مهم‌ست.

۱۵. خُبرگی صنعت

افراد بیشتر از ده سال پیش شغل، شرکت و صنعتی که در آن کار می‌کردند را تغییر می‌دادند. و پیشرفت‌ها در برخی زمینه‌های شغلی (به ویژه در فناوری) آنقدر سریع‌ست که به‌روز ماندن، علاوه بر سایر مسئولیت‌های رهبری، ناممکن به نظر می‌رسد.

 

با این حال، رهبران موثر درک می‌کنند که توسعه تخصص خاصی در حوزه و شرکتی که در آن رهبری می‌کنند. و آگاهی از روندهای آینده هنوز ضروری‌ست.

۱۶. مدیریت فردی

مدیریت فردی شامل حجم کاری، احساسات، برنامه‌ریزی و سایر مواردست. تنها زمانی می‌توان دیگران را به طور موثر مدیریت کرد و در نقش رهبری موفق شد که بتوانید خود را مدیریت کنید.

 

هرکسی روش خاص خود را برای انجام این کار دارد. اما سازماندهی خوب، برنامه‌ریزی از قبل و دانستن نحوه اولویت‌بندی عناصر کلیدی برای تسلط بر این شایستگی‌ست.

۱۷. شجاعت

رهبران اغلب نیاز به تصمیم‌گیری دارند که برخی از آنها چالش‌برانگیز، مستلزم ریسک حساب‌شده و شجاعت خواهد بود. شجاعت همچنین به معنای ایستادن در کنار ارزش‌های خود و تیم و دفاع از آنها در مقابل دیگران در مواقع لزوم‌ست.

۱۸. رفتار شهروندی سازمانی

رفتار شهروندی سازمانی [OCB] تمام اقدامات و رفتارهای مثبت و سازنده کارکنان را توصیف می‌کند که بخشی از شرح شغل رسمی آنها نیست. این مفهوم به معنی هر کاری‌ست که کارمندان به اراده آزادشان انجام می‌دهند که از همکاران خود حمایت می‌کند و به طور کلی به نفع سازمان‌ست. پنج نوع رایج رفتار شهروندی سازمانی عبارتند از:

 

  • نوع‌دوستی – زمانی‌که یک کارمند به کارمند دیگری هم‌یاری و کمک می‌کند بدون اینکه انتظاری در عوض داشته باشد؛
  • ادب – رفتار مودبانه و با ملاحظه با دیگران. نمونه‌هایی از ادب در محل کار عبارتند از صبح بخیر گفتن، پرسیدن از یک همکار که تعطیلاتش چطور بوده، بچه‌هایشان چطور هستند، پروژه‌ای که در حال حاضر روی آن کار می‌کند چگونه پیش می‌رود و غیره؛
  • اخلاق درست – توانایی مقابله با موقعیت‌هایی که طبق برنامه پیش نمی‌روند و در صورت وقوع رفتار منفی از خود نشان نمی‌دهند؛
  • وظیفه‌شناسی – کارمندان نه تنها به موقع حاضر می‌شوند و به ضرب‌الاجل‌ها پای‌بند هستند. بلکه قبل از رفتن به تعطیلات از قبل برنامه‌ریزی می‌کنند تا همکارانشان در تلاش برای مدیریت حجم کاری خود غرق نشوند؛
  • فضیلت مدنی – چگونه یک کارمند از شرکت خودش حمایت می‌کند در حالی‌که در مقام رسمی نیست. فضیلت مدنی را می‌توان با ثبت‌نام کارمندان در رویدادهای تجاری مانند جمع‌آوری کمک مالی یا دوندگی بدون چشم‌داشت برای یک موسسه خیریه با تیمی از همکاران نشان داد.

 

رهبران باید الگوی خوبی برای الهام‌بخشی به دیگران باشند. و یکی از راه‌های انجام این کار نشان دادن رفتار شهروندی سازمانی‌ست که دوست دارند در دیگران ببینند.

چگونه شایستگی‌های رهبری را توسعه دهیم

اکنون که درک روشنی از شایستگی‌های برتر رهبری دارید، بیایید بررسی کنیم که چگونه می‌توانید این توانایی‌ها را در کارمندان‌تان و همچنین در خودتان به‌عنوان یک رهبر (آینده) شروع کنید.

 

توجه به این نکته مهم‌ست که توسعه شایستگی‌های رهبری فرایند آسان و ساده‌ای نیست. بنابراین در زیر، خلاصه‌ای از کارهایی که می‌توانید انجام دهید را خواهید دید.

ارزیابی توسعه رهبری را انجام دهید

انجام ارزیابی شایستگی‌های رهبری یا خودارزیابی به شما کمک می‌کند تا نقاط قوت و ضعف کارکنان را شناسایی کنید. و زمینه‌های کلیدی برای توسعه را شناسایی کنید. این برای هر کسی متفاوت خواهد بود. بنابراین مهم‌ست که رویکردی کلی نداشته باشید و ابتکارات توسعه رهبری را متناسب با آن تنظیم کنید.

 

ارزیابی باید بر اساس مدل شایستگی رهبری شما باشد تا اطمینان حاصل شود که آنچه ارزیابی می‌کنید، ویژگی‌هایی‌ست که در سازمان شما به آن نیاز دارید.

 

شایستگی‌های رهبری باید با ارزش‌ها و فرهنگ سازمانی مرتبط باشد. مشارکت دادن ذینفعان در سراسر کسب‌وکار بسیار مهم‌ست تا شایستگی‌های رهبری رفتارها و موفقیت را هدایت کنند.

 

هر گونه شایستگی رهبری که در یک حباب توسعه‌یافتگی و فیلترشده‌ست، بعیدست که واقعاً جاسازی، باور یا احساس شود. و این فرصتی از دست‌رفته برای تأثیرگذاری بر تغییر و پیشرفت در سراسر نیروی کارست. نشان دادن شایستگی‌های رهبری مهم‌تر از بیان اینکه آنها هستند و انتظار داشته باشیم که کارکنان آنها را زندگی می‌کنند.

 

هنگام تعیین شایستگی‌های رهبری که باید در سراسر سازمان وجود داشته باشد، باید جاه‌طلبی‌های استراتژیک و ارزش‌های سازمانی را در نظر بگیرید تا اطمینان حاصل کنید که رفتارهایی را برای موفقیت هدایت می‌کنید. این امکان تکامل مستمر فرهنگ داخلی شما را فراهم می‌کند و فضایی را برای ایجاد ارتباط با کارکنان و مشتریان شما فراهم می‌کند. به آنها امکان می‌دهد سازمان شما را واقعاً تجربه کنند. و اطمینان حاصل شود که آنچه در داخل انتظار می‌رود همان چیزی‌ست که از بیرون نیز احساس می‌شود. اصالت کلیدست.

روش‌های مناسب برای توسعه شایستگی رهبری را شناسایی کنید

مرشدی و مربیگری

هم‌نشینی رهبران آتی با افراد باتجربه راهی عالی برای توسعه مهارت‌های رهبری از طریق یادگیری عملی و نظری‌ست. می‌توانید از افرادی که زمان قابل توجهی را برای آن کار کرده‌اند، در مورد یک شرکت، محصولات ارائه‌شده آن و مشتری هدفمند یاد بگیرید. علاوه بر این، راهنمایی همتایان می‌تواند به شما کمک کند تا برنامه رهبری خود را توسعه دهید.

 

مربیگری همچنین می‌تواند موثر باشد، به خصوص زمانی‌که صحبت از یادگیری بیشتر در مورد ارتباطات غیرکلامی، گوش دادن فعال و تسلط بر نحوه ارائه و دریافت بازخورد سازنده باشد. مربیگری مبتنی بر هوش مصنوعی به سرعت در حال رشدست. و به منابع انسانی فرصت‌های بیشتری برای طراحی برنامه‌های مربیگری رهبری برای کارمندان می‌دهد.

آموزش رسمی

آموزش رسمی رهبری می‌تواند شامل راهنماها و سمینارهای عملی باشد و یک انتخاب محبوب‌ست. در واقع، انتظار می‌رود بازار آموزش رهبری شرکتی تا سال ۲۰۲۴ به میزان ۲۶.۷ میلیارد دلار رشد کند.

 

برخی از شایستگی‌های رهبری به طور رسمی به طور مؤثرتری ارائه می‌شوند، به عنوان مثال، آموزش مدیریت افراد، مدیریت تعارض، و مدیریت تغییر.

گروه‌های متمرکز و کارگاه‌های آموزشی

کارگاه‌های گروهی و گروه‌های متمرکز راه دیگری برای توسعه شایستگی‌های رهبری ااست. در یک محیط گروهی، افراد می‌توانند تجربیات عملی بیشتری به دست آورند. و به طور بالقوه شیوه‌های مختلفی را یاد بگیرند که می‌تواند از کار کردن یک به یک با یک مربی استفاده نکنند.

یادگیری خودراهبری

با منابع مناسب، کارکنان می‌توانند شایستگی‌های رهبری را در زمان و سرعت مناسب خودشان توسعه دهند. برخی از افراد ممکن‌ست در طول روز آنقدر مشغله داشته باشند که نمی‌توانند در یک کارگاه شرکت کنند. یا مسئولیت‌های خانوادگی داشته باشند که آنها را از نشستن با مربی بعد از ساعت کاری باز می‌دارد.

 

نمونه‌ای از یادگیری خودراهبری، برنامه گواهینامه رهبری سطح پنجم در قالب جعبه‌ابزار تغییر رهبران ماست. ما بر اهمیت پرورش ذهنیت رهبری در سراسر سازمان تأکید و سه مرحله را برای انجام این کار پیشنهاد می‌کنیم:

 

  • با ترویج اهمیت رهبری در همه سطوح، ذهنیت رهبری را در سراسر سازمان القا کنید.
  • کارکنان را تشویق کنید تا در نقش‌های خود مالکیت، ابتکار عمل و مسئولیت‌پذیری داشته باشند.
  • منابع و پشتیبانی را برای رهبران فراهم کنید تا هوش هیجانی، مهارت‌های ارتباطی و انعطاف‌پذیری‌شان را توسعه دهند.

 

سازمان‌ها می‌توانند رهبری را در همه سطوح یاد بگیرند. برای اینکه «رهبر» باشید، نیازی به گزارش مستقیم ندارید. سازمان‌ها باید از کسانی شناسایی، تجلیل و تقدیر کنند که مأموریتی را به جلو پیش می‌برند. و همین منجر به موفقیت سازمانی و مشارکت بیشتر نیروی کار می‌شود.

سایه‌کاری

سایه‌کاری در برنامه‌ریزی جانشین‌پروری رایج‌ست، زمانی‌که یک فرد با فردی که برنامه دارد کار می‌کند تا در نهایت نقش او را بر عهده بگیرد. اما سایه‌کاری می‌تواند در ارائه یک ایده قوی‌تر به کارمند در مورد معنای رهبر موفق بودن در یک سازمان و اینکه یک روز معمولی ممکن‌ست شبیه او باشد، موثر باشد.

گواهینامه‌های حرفه‌ای و معتبر

گواهینامه‌ها و اعتبارنامه‌های مختلفی وجود دارد که می‌تواند به افراد کمک کند تا شایستگی‌های رهبری خودشان را توسعه دهند. همانطورکه قبلاً اشاره کردیم، پیشنهادهای آنلاین به فراگیران اجازه می‌دهد تا با سرعت و در زمان خودشان یاد بگیرند. که به آنها امکان می‌دهد آن را با مسئولیت‌های موجودشان تطبیق دهند.

برنامه‌های توسعه رهبری ایجاد کنید

برنامه‌های توسعه رهبری برای کارکنان ایجاد کنید تا به آنها کمک کنید شایستگی‌های رهبری خودشان را توسعه دهند. و آنها را برای نقش مدیریتی در سازمان‌تان آماده کنید. معمولاً، این یک برنامه بلندمدت ساختاریافته و شخصی خواهد بود که متناسب با نیازهای کارمند و سازمان‌ست. مجموعه‌ای از اهداف یادگیری و سایر فعالیت‌هایی را مشخص می‌کند که کارمند برای رسیدن به اهدافش تکمیل خواهد کرد.

 

هم‌چنین می‌توانید برنامه‌های هدفمند توسعه رهبری منابع انسانی را ایجاد کنید که بر ارتقای مهارت و توسعه متخصصان منابع انسانی به رهبرانی متمرکزست که آماده رویارویی با چشم‌انداز آینده غیرقابل پیش‌بینی در محل کار هستند. در این برنامه، بر توسعه شایستگی‌های اصلی منابع انسانی و مهارت‌های رهبری از طریق طیف وسیعی از آموزش‌ها و ارزیابی‌ها تأکید می‌شود.

 

ما توصیه می‌کنیم که هر شایستگی رهبری را به رفتارهای جزیی آن تقسیم کنید. و سپس رفتارها و عادت‌های مرتبط را آموزش دهید. هر شایستگی که ما می‌بینیم رفتارهای زیادی دارد که آن شایستگی را واقعی می‌کند. اجزای خاص و قابل اجرا را آموزش دهید. برای مثال، بازخورد دادن مربوط به مشاهده اعضای تیم، راحتی در ارائه یک پیام سخت، توانایی مدیریت احساسات، و دانستن اینکه چه زمانی مربیگری کنید و چه زمانی صبر کنید.

یادداشت پایانی

شایستگی‌های رهبری بین صنایع، سازمان‌ها و موقعیت‌ها و نقش‌های درون آن سازمان‌ها متفاوت‌ست. آنچه مهم‌ست اینکه منابع انسانی شایستگی‌های رهبری منحصربه‌فرد لازم برای موفقیت رهبری در هر نقش را درک می‌کند. بنابراین آنها می‌توانند تصمیمات بهتری در مورد استخدام، توسعه و ارتقای رهبران بگیرند.

 

به همان اندازه مهم‌ست که کارکنان باور داشته باشند که سازمان آنها توسعه آنها را در اولویت قرار می‌دهد. و ساختار مورد نیاز برای پیشرفت موفقیت‌آمیز در تجارت و ایفای نقش‌های‌شان را فراهم می‌کند.

 

اگر می‌خواهید در یادگیری و توسعه متخصص شوید و مجموعه مهارت‌های منابع انسانی خود را در آینده اثبات کنید، برنامه صدور گواهینامه یادگیری و توسعه ما را بررسی کنید!

 

دوره رهبری کسب‌وکار

امتیاز به این مطلب

5/5 - (5 امتیاز)

مطالب بیشتر

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
شایستگی‌های رهبری
شما هم می‌توانید رهبر تغییر باشیداطلاعات بیشتر
+